Dacă ești purtătoare de ochelari cu dioptrii, cu siguranță ți-ai fi dorit cel puțin odată să-ți înlocuiești ramele de ochelari cu lentilele de contact potrivite pentru a vedea cum se simt și cum vezi lumea prin ei, nu-i așa?
Florentina Maxim, optometrist în cadrul rețelei de optici Imagister România ne lămurește cu privire la multe aspecte ce țin de folosirea lentilelor de contact.
Ce sunt lentilele de contact?
Lentilele de contact putem spune că sunt un înlocuitor al ochelarului aerian, fabricate dintr-un material numit silicon hidrogen. Unele dintre ele conțin un aport mai mare de apă, ceea ce ajută să se poarte atât ziua, cât și noaptea, iar altele vin cu un aport mai mic de apă, ceea ce necesită automat purtarea mai mult în timpul zilei.
Cui i se recomandă purtarea lentilelor de contact?
Recomandăm purtarea lentilelor de contact mai ales sportivilor, în mod special înotătorilor, deoarece este mult mai ușor să porți lentile de contact decât un ochelar aerian. De exemplu, în cazul înotătorilor purtarea ochelarilor obișnuiți nici nu este posibilă, deci lentilele de contact ajută. Ba mai mult, în cazul lor se recomandă folosirea lentilelor de contact de unică folosință, deoarece în bazin pot prelua anumite bacterii și refolosirea lentilelor nu ar fi benefică pentru ei. La fel se recomandă și în cazul schiorilor, care de regulă mai poartă și ochelarii de soare și/sau ochelarii de protecție, deci le-ar fi mult mai confortabil cu lentile de contact.
Cărei categorii de persoane nu li se recomandă purtarea lentilelor de contact și care sunt riscurile la care aceștia se supun?
De obicei nu le recomandăm lentilele de contact persoanelor care lucrează într-un mediu cu praf sau fum, deoarece impuritățile se pot depune ușor pe lentile, iar riscul de a face infecție este foarte mare. În general nu recomandăm purtarea lentilelor de contact nici celor care lucrează în medii foarte toxice.
Care este procedura atunci când o persoană vrea să-și schimbe ochelarii de vedere pe lentile de contact? Care sunt etapele de parcurs?
Consultul persoanelor care vin cu asemenea intenții la noi, sunt programați la un consult oftalmologic mai amănunțit, realizat numai de către medicul oftalmolog. Ulterior ne ocupăm de anamneza clientului pentru a vedea în ce domeniu lucrează și ce activități are, pentru a se vedea dacă există vreo incompatibilitate privind purtarea lentilelor. Așa cum spuneam, activitățile desfășurate în anumite domenii și medii toxice contravin purtării lentilelor. După anamneză, verificăm rețeta privind dioptriile și tipul lentilelor prescrise de medic, după care i se prezintă într-o ofertă lentilele disponibile pentru persoana în cauză. I se explică materialul din care este realizată lentila, modul de purtare și îngrijire a lentilei, iar mai apoi i se face oferta de preț. Dacă clientului i se potrivesc lentilele de contact ca alternativă la ochelarii obișnuiți și hotărăște să achiziționeze lentilele, urmează să-i comandăm o pereche de lentile de contact de probă, care i se aplică, pentru a vedea dacă se poate obișnui cu ele. Așteptăm câteva minute pentru a se vedea dacă i se adaptează lentilele la ochi, dacă produce vreo alergie sau dacă i se obișnuiesc ochii în 5 minute fără reacții adverse. Dacă totul e în regulă și ochii se obișnuiesc cu lentilele, mergem mai departe pentru a i se explica modul de întreținere, igienizare, purtare, păstrare și schimbare periodică a lentilelor pentru fiecare client în parte, în funcție de caracteristicile produsului ales.
Cum avem grijă de lentile și cum le întreținem corespunzător?
Lentilele de contact necesită o igienă maximă. Este foarte important ca atunci când aplicăm lentilele de contact, să ne igienizăm foarte bine mâna, să fim demachiate la ochi, folosim un propos de unică folosință care să nu aibă scame, după care e important să învățăm să ne aplicăm lentila într-un mod anume. Recomandarea mea este să se pună o oglindă culcată pe masă, ne aplicăm deasupra ei și ne ținem cu degetul arătător și cu cel mijlociu pleoapa ochilor atât în partea inferioară cât și în cea superioară, iar cu degetul arătător de la cealaltă mână aplicăm lentila. Trebuie să fim atente la forma lentilelor: dacă are forma unul bol de supă, ea are forma necesară, dar dacă are forma unei farfurii plate, înseamnă că lentila este pe dos și trebuie întoarsă, altfel ea poate da neclaritate. Este foarte important ca înainte de a ne aplica lentila, să ne asigurăm că înainte de aplicarea lentilelor să fim demachiate, iar la finalul zilei înainte de a ne demachia, să ne scoatem lentilele, pentru că în momentul frecării ochilor pot intra impurități în ochi.
Cum se păstrează lentilele de contact?
Atunci când se scoate lentila, se folosește un ser special de dezinfectare a lentilelor: în caseta specială pentru păstrarea lentilelor există un spațiu pentru lentile pentru ochiul stâng și unul pentru lentila pentru ochiul drept. Chiar dacă dioptriile sunt la fel, nu schimbăm lentilele între ele niciodată, pentru că există o mică asimetrie la ochi și e important să nu schimbăm între ele. Lentilele de contact, în special în cazul miopilor, au o claritate mult mai clară decât pe lentilele aeriene, iar în cazul astigmaticilor e invers.
Există lentile de contact heliomate sau colorate?
Lentile de contact heliomate nu există, în schimb există lentile de contact colorate, care schimbă culoarea ochilor. Ele se numesc lentile cosmetice și sunt foarte drăguțe mai ales agreate de persoanele tinere. E important de știut că persoanele care trec de la utilizarea lentilelor de contact incolore la cele colorate, există posibilitatea să nu vadă la fel de clar, deoarece acea colorare și durificare a lentilei poate oferi ușor disconfort.
Există limite minime și maxime în privința dioptriilor pentru care se pot comanda lentile de contact?
Mai nou apar foarte multe tipuri de lentile, după părerea mea nu există un număr maxim de dioptrii pentru lentile, deoarece anumiți furnizori realizează lentile pentru dioptrii foarte mari, în timp ce alții se limitează la anumite dioptrii. Cunosc branduri care produc și comercializează lentile chiar și pentru dioptrii de minus 20 sau 30. Ba chiar există și lentile de contact progresive, altele cu cilindru și varietatea lor este din ce în ce mai mare.
Dacă vrei să-ți faci ochelari de vedere sau ai nevoie de un consult oftalmologic specializat pentru a vedea dacă ochii tăi și stilul tău de viață s-ar potrivi cu purtarea unor lentile de contact, îți recomandăm un consult oftalmologic la medicul tău preferat, iar mai apoi să vezi ce ofertă ți se prezintă în materie de lentile aeriene sau de contact, după caz.
Rămâi pe Femzone.ro pentru mai multe articole pe teme de sănătate!