Sigilarea dentară este cea mai eficientă metodă e prevenire a cariilor la copii

Știai că medicina a evoluat atât de mult, încât deja există metode rapide, ușoare și nedureroase prin care dantura copiilor poate fi protejată pe termen lung de apariția cariilor? Sigilarea dentară este o astfel de metodă ce oferă protecție pe termen de până la 2-3 ani dacă toți dinții copilului de pe o arcadă sunt erupți.
Sigilarea dentară – protecție pentru dantura copiilor

Știai că, pentru o mai bună siguranță și longevitate a sănătății danturii copiilor, medicii stomatologi au proceduri speciale precum sigilarea dentară ce oferă protecție celor mici?

Am discutat cu medicul dentist dr. Cocis Hajnalka, care ne-a dezvăluit câteva trucuri prin care putem păstra mai îndelungat sănătatea dinților copiilor noștri.

Este important să acordăm atenție prevenției dentare atât în cazul adulților, dar cu atât mai mult în cazul copiilor noștri, deoarece dacă le purtăm de grijă încă din copilărie, dantura poate fi menținută în cea mai bună condiție, pe termen lung.

Știai că, conform studiilor, un dinte sigilat prezintă risc de a face carie cu 80% mai scăzut decât dintele nesigilat?

Șanțurile și fosetele adânci ale dinților copiilor, prin dificultățile de igienizare și structura imatură a smalțului, constituie un mediu ideal pentru retenția plăcii bacteriene și implicit pentru dezvoltarea cariei.”, ne spune dr. Cocis Hajnalka, medic dentist.

Din păcate mulți părinți nu cunosc și nici nu acordă prea mare atenție prevenției. Însă, medicii o consideră cea mai importantă parte a medicinei, deoarece doar prin prevenție se pot evita problemele mari care pot cauza bătăi de cap pe termen lung.

De ce să mergem la medic dacă nu ne doare nimic? Nu-i așa?

Ei bine, prevenția presupune conștientizare a faptului că o problema identificată din timp, nu prinde rădăcini atât de puternice și poate fi rezolvată mai rapid, mai ușor, fără durere sau cel puțin la un nivel foarte mic.

Ce este sigilarea dentară propriu-zisă?

„Sigilare presupune aplicarea unui material rășinos în șanțurile dintre dinți și este o manoperă realizată fără durere, fiind neinvazivă, nu se folosește freza și durează aproximativ 15 minute. Procedura nu doare și nu este dăunătoare.”, ne mai dezvăluie medicul Dr. Cocis Hajnalka.

Deși pare o procedură ușoară și sigură, fără dureri, pentru ca sigilarea dentară să poată fi realizată, există niște condiții pe care dinții în sine și toată dantura pacientului trebuie să le îndeplinească.

O primă condiție este ca toți dinții să fie erupți de pe o arcadă, nefiind obligatoriu ca dinții să fie erupți de pe ambele arcade, deoarece sigilarea se poate aplica și pe o singură arcadă. Apoi, contează foarte mult ca dinții de pe arcada pentru care se dorește sigilarea, să nu fie erupți de mai mult de 2 ani, deoarece se consideră că suprafața dentară devine deja suprapopulată de placa bacteriană. De asemenea, e important ca dinții să nu fie afectați de carie pentru a se putea realiza sigilarea corespunzătoare.”, completează medicul.

La ce vârstă se face sigilarea dentară și care sunt pașii de urmat?

Din punct de vedere al vârstei copilului la care acesta se poate prezenta de către părinți la medicul dentist în vederea realizării sigilării dentare, specialiștii spun că vârsta ideală pentru realizarea sigilării dentare este în jurul vârstei de 6 ani, când erupe primul molar, dar nu mai târziu de vârsta de 14 ani, adică în termen de cel mult 2 ani după erupția molarului care iese în jurul vârstei de 12 ani, când dantura este completă. Sigilarea se face la dinți temporari tineri, neafectați de carii, și obligatoriu după un periaj profesional. E important să înțelegem că sigilarea dentară nu ține loc igienei dentare personale de zi cu zi, ci are ca scop reducerea șanselor de apariție a cariilor dentare cu până la 80%.

Înaintea realizării acestei proceduri, ca și etape premergătoare a unei proceduri complete de sigilare dentară, trebuie parcurși următorii pași:

  • realizarea unui periaj profesional – pentru curățarea suprafețelor dinților și spațiilor inter-dentare
  • aplicarea unui gel cu conținut de acid fosforic în șanțurile și fosetele dinților
  • după îndepărtarea gelului aplicat, pe suprafața dentară urmează aplicarea soluției rășinoase și fixarea ei cu ajutorul lămpii fotopolimerizabile

Sigiliul dentar se aplică pe dinții posteriori, molari și premolari, deoarece aceștia au fosete și șanțuri pe suprafața ocluzală, dar se aplică în mod excepțional și pe ceilalți dinți atunci când aceștia prezintă formațiuni structurale retentive, adică cingulum proeminent la nivelul dinților frontali. În principiu medicul dentist este cel care poate spune care dinți au nevoie de sigilare după ce examinează, fiind necesară verificarea șanțurilor și dacă aceștia sunt destul de adânci pentru ca sigilantul să ajute. Unii dinți prezintă fisuri adânci care trebuie sigilate, în schimb la alții fosele sunt destul de largi și nu necesită sigilare.

Ce fel de protecție și pe ce durată rezistă sigilarea dentară?

Ca și efect al sigilării dentare, de fapt materialul de sigilare împiedică acumularea plăcii bacteriene în șanțurile și fosetele dentare. Iar dacă sigilarea dentară aplicată pacientului este realizată corespunzător și corect, ea poate dura până la 2-3 ani, oferind protecție dinților împotriva dezvoltării cariilor. Însă, durata protecției depinde foarte mult și de obiceiurile alimentare și cele de igienă ale persoanei căreia i s-a aplicat această sigilare. Sigilarea se menține pe termen mai lung, pe măsură de obiceiurile de igienă ale pacientului sunt mai corecte, vizitele se fac periodic la medicul dentist și se menține sigiliul de către medic după nevoie”, spune medicul dentist dr. Cocis Hajnalka.

Atunci când un părinte optează pentru copilul său pentru aplicarea sigiliului dentar, de fapt intenția este de a oferi acea extra protecție danturii copilului, prin intermediul căreia se protejează dințișorii de apariția unor carii precoce și alte afecțiuni.

Aplicarea sigiliului dentar, însă, nu este suficientă, deoarece igiena corespunzătoare și atenția la alimentația copilului joacă un rol extrem de important.

Așadar, după aplicarea sigiliului, controlul stomatologic după realizarea procedurii de sigilare se realizează o dată la 6 luni sau mai repede dacă se observă vreo problemă. În situația în care sigilarea se deteriorează, se recomandă reaplicarea materialului pentru păstrarea integrității sigiliului.

Urmați sfatul medicului înainte de realizarea procedurii, dar și după aceasta. Solicitați o programare pentru controlul premergător și vedeți dacă dințișorii copiilor voștri corespund criteriilor ce trebuie îndeplinite pentru a trece la procedura sigilării dentare.

La Dr. Cocis Hajnalka vă puteți programa în Satu Mare la datele de contact de pe site.

Dacă vrei să descoperi mai multe articole pe teme de sănătate, descoperă secțiunea Sănătate feminină de pe Femzone.ro

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter