Rozaceea sau cuperoza – ce este și cum o tratăm?

Cuperoza sau rozaceea reprezintă acea problemă dermatologică, care provoacă mult disconfort în rândul femeilor, dar și a bărbaților, deoarece provoacă nu doar roșeață, dar și un disconfort fizic (mâncărimi) la nivelul tenului. Află de la dr. Nicoleta Bancea tot ce ai nevoie să știi pentru prevenție și tratament.
Rozaceea sau cuperoza

Am stat de vorbă cu medicul dermato-venorolog, dr. Bancea Nicoleta, care ne-a oferit informații interesante și relevante despre ce este și cum se tratează rozaceea (sau cuperoza cum o mai știm)

În primul rând, pentru cine a mai întâlnit până acum această problemă dermatologică, să descriem puțin în termeni medicali ce este rozaceea sau cuperoza. „Este o inflamație la nivelul feței, care se datorează mai multor factori și predispoziții (adică tipurile deschise de piele: tip 1 și tip 2). Deși, într-adevăr, mai ales femeile sunt cele care sunt predispuse să facă rozacee, nici bărbații nu sunt complet excluși din această categorie”, spune medicul dermato-venerolog dr. Nicoleta Bancea.

Atunci când suntem mai tineri, predispoziția pentru a face rozacee o putem recunoaște după roșeața care se manifestă la nivelul obrajilor. Aceste predispoziții, alături de factorii de mediu, cum ar fi expunerile solare neprotejate sau expunerile la frig ori modificările de temperatură bruște sau chiar și mâncărurile condimentate, pot duce la dezvoltarea rozaceei sau cuperozei. Această roșeață poate deveni deranjantă după un timp, indiferent de momentul sau modalitatea în care ea se manifestă (fie după ce consumăm un pahar de vin, fie când ne aflăm într-o situație jenantă și roșim sau pur și simplu cineva ne atrage atenția asupra sa).

Atunci când o persoană dezvoltă această problemă dermatologică, această inflamație la nivelul feței, în cazul femeilor se accentuează de regulă înainte de menopauză, când apar bufeurile de căldură. Sindromul pre-menopauză, pe bază hormonală se accentuează și rozaceea devine atunci mai deranjantă.

Dr. Bancea explică faptul că, rozaceea sau cuperoza poate avea mai multe forme:

  • Forma vasculară – care sunt doar venectaziile la nivelul feței, care sunt bine delimitate și în condiții de factori de mediu, de factori de expunere solară devin mai permanente și mai vizibile.
  • Forma papulo-scuamoasă – este cea pe un fond roșu, eritematos, când observăm că încep să apară coșulețe (sau postule) la nivelul feței, care la nivelul nasului se întind pe obraji, frunte și bărbie. Postulele respective pot fi determinate fie pe bază de sebum, fie de un parazit care este saprofit și pe care îl găsim peste tot (în perdele, covoare, în mediu, pe animale) caz în care, persoanele care au o sensibilitate în acest sens îl au, și în anumite condiții încep să se înmulțească.

Cum prevenim apariția sau dezvoltarea rozaceei?

Ca în orice problemă medicală, există posibilitatea prevenirii sau cel puțin a ținerii sub control a problemei dacă alocăm suficientă atenție, așadar, să vedem ce spune specialistul cu privire la cazul de față.

Făcând un examen micologic și de determinare a demodexului, putem evidenția problema și în funcție de asta se poate stabili de către medic și un tratament potrivit. Pacientele trebuie să înțeleagă că expunerea solară este extrem de importantă în aceste cazuri, care nu înseamnă doar momentele când suntem în concediu sau mergem la plajă, ci și activitățile de zi cu zi. Este important ca în rutina noastră zilnică să includem și aplicarea unei creme cu FPS de minim 50 pentru protejarea tenului și a pielii expuse în întregime”, spune medicul Bancea.

Cu privire la măsurile de prevenție ce se pot lua la capitolul alimentație, este bine să evităm mâncărurile mai condimentate sau mai grase. Iar la capitolul stil de viață, stresul și oboseala sunt cei doi mari factori ce pot duce la accentuarea problemei.

Ce tratamente există pentru rozacee?

Atunci când decidem să apelăm la medicul dermatolog, e bine să știm că nici el nu are o baghetă magică prin care să rezolve problema, mai ales că rozaceea recidivează și este destul de greu de tratat. Totuși, piața farmaceutică este plină de tot felul de produse, de la creme la loțiuni tonice, care oferă o oarecare posibilitate de a ține sub control evidențierea problemei la nivelul tenului, și anume a roșeții, dar nu o tratează efectiv.

La cabinet, tratamentul de elecție este în funcție de doleanțele pacientei, de cât de mult o deranjează și cât de repede vrea să scape de ea. Se poate trata fie topic, local cu o cremă care merge pe vasoconstricție, și anume încearcă să închidă temporar vasele de sânge, care durează de regulă 7-8 ore, după care reapare problema, fie se tratează partea de demodex cu antibiotice topice, prin care în 2-3 săptămâni pacienții pot scăpa în mare parte de problemă.”, ne mai explică dr. Nicoleta Bancea.

Tratamentul de elecție pentru formele vasculare ale cuperozei sau rozaceei, este laserul. Există o multitudine de lasere pe piață, care au rolul de a închide vasele de sânge. Datorită energiei degajate, laserul produce o vasoconstricție la vasele de sânge, care de la o ședință la alta ajută la închiderea vaselor de sânge în mod vizibil. Sunt unele vase de sânge care se închid încă de la prima ședință, iar altele care au nevoie de mai multe ședințe pentru a avea un rezultat satisfăcător.

Dintre laserele de pe piață, laserul de elecție este cel care merge pe o lungime de undă medie (PDL), care trimite o energie în dermo-mediu. Deși această formă de tratament este cea mai eficientă pe termen mai îndelungat față de aplicarea unei creme, nici aceasta nu oferă garanție că rozaceea nu va mai apărea datorită factorilor de mediu”, mai spune medicul Nicoleta Bancea.

Dacă o persoană având probleme cu rozaceea (cuperoza), nu apelează la diferite forme de tratament, nu riscă să dezvolte vreo problemă medicală gravă, este pur și simplu o problemă pe care dacă nu o tratează, poate să apară o suprainfecție, ce se poate trata în timp, și de asemenea fi deranjantă din punct de vedere estetic pe termen lung.

Dacă și tu ai o problemă cu rozaceea, poți apela la medicul dermatolog Nicoleta Bancea sau la un alt medic de specialitate din orașul tău. Rămâi alături de Femzone.ro pentru alte articole pe teme medicale dermatologice și nu numai.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter