În articolul de azi povestim despre un subiect de sănătate care prezintă interes general, nu doar pentru femei, sau nu doar pentru adulți, ci și pentru copii: prevenția dentară. Sănătatea trebuie prioritizată, iar scopul nostru este de a oferi informații și surse de informare legitime în acest sens.
Detalii despre ce presupune o prevenție, cum se desfășoară un consult, ce probleme pot fi depistate și care sunt cele ce pot fi prevenite, am discutat cu doamna dr. medic stomatolog – dr. Cocis Hajnalka, din Satu Mare.
Prevenția dentară trebuie începută de la o vârstă fragedă, adică de la erupția primilor dințișori la copii, aproximativ de la vârsta de 2 ani, când sunt erupți toți dinții, chiar dacă nu există probleme specifice.
Consultațiile și controalele stomatologice au ca scop evaluarea de către medicul stomatolog a cavității bucale și a stării generale de sănătate a dinților.
Evaluarea presupune verificarea de către medicul stomatolog a existenței unor probleme la nivelul dinților, dacă există carii sau alte afecțiuni.
Vizita la cabinetul stomatologic se face din 6 în 6 luni și este importantă pentru depistarea existențelor unor probleme.
Cele mai dese probleme sunt cariile dentare, iar în funcție de tipul cariei și a problemelor existente, medicul stomatolog ia măsuri. Cariile dentare pot apărea fie genetic, fie datorită unei alimentații necorespunzătoare sau a unui periaj deficitar.
Revenind la măsurile ce se pot lua odată cu depistarea cariilor, dr. Cocis Hajnalka spune că, dacă copilul colaborează cu medicul, se poate repara caria, după care se dau indicații la părinți cu privire la igiena danturii acasă și se recomandă vizite periodice de verificare a dinților din 3 în 3 luni.
Prevenția dentară – necesitate pentru conștientizare
Este important ca părinții să fie conștienți de nevoia de prevenție, deoarece cariile pot evolua mult, apar probleme la rădăcinile dinților, se fac pungi de puroi și se complică tratamentul, deoarece copiii de regulă nu stau la tratamentele endodontice (scoaterea nervilor din dinți), deoarece durează minim 2 ore o astfel de procedură și odată scoși nervii la dinții de lapte, poate fi afectată alinierea dinților definitivi.
„Este important să învățăm copiii să facă igiena corectă, mai ales o tehnică de periaj corespunzătoare, deoarece cariile apar de regulă în cazul unei igiene necorespunzătoare și pot afecta sănătatea pe termen lung”, spune medicul dr. Cocis Hajnalka.
Demineralizarea sau distrugerea smalțului
Printre problemele frecvent întâmpinate atât în cazul copiilor, cât și al adulților, întâlnim: demineralizarea smalțului (amelogeneză), care presupune distrugerea smalțului dintelui, iar dintele devine sensibil. De obicei, părintele observă acest lucru în timpul alimentației, căci copiii dezvoltă o sensibilitate atunci când mănâncă.
Și dacă tot vorbim de alimentație, există câteva categorii de alimente și băuturi ce pot duce la distrugerea timpurie a smațului dinților. Acestea sunt de obicei băuturile acidulate și dulci, la capitolul mâncare se recomandă limitarea consumului de citrice.
Recomandări pentru o sănătate dentară bună
Alături de periajul corespunzător și vizitele regulate la medicul stomatolog, mai există câteva lucruri pe care adulții le pot face fie pentru copiii lor, fie pentru ei înșiși. Printre acestea se numără periajul profesional, detartrajul și folosirea air flow-ului, precum și sigilarea dinților – ce presupune umplerea șanțurilor dintre dinți cu un material rășinos, care împiedică depunerea plăcii bacteriene și evoluția cariilor. Acestea sunt recomandările în cazul copiilor, iar în cazul adulților se recomandă în primul rând igiena personală corespunzătoare, respectiv igiena profesională – care presupune gradual participarea pacientului la o consultație, urmată de un detartraj, un periaj profesional și apoi folosirea air flow-ului – adică îndepărtarea petelor de pe dinți. Atenție, niciuna din aceste proceduri nu echivalează cu o albire dentară, aceea este o procedură separată.
Cu privire la albirile dentare, se recomandă efectuarea a maxim 2 proceduri pe an, deoarece albirile prea frecvente pot afecta grav smalțul dinților și dinții devin foarte sensibili. De regulă la albire dentară se folosește o soluție foarte acidă, așadar nu se recomandă mai mult de 1-2 proceduri pe an.
Dacă vreți să aflați mai multe despre procedurile de prevenție, Dr. Cocis Hajnalka oferă consultații și tratamente complexe la cabinetul din Satu Mare. Puteți vizita pagina ei și aflați detalii despre serviciile și datele de contact.
Vă invităm să descoperiți și alte articole despre sănătatea feminină și nu numai, iar dacă aveți recomandări, sugestii sau curiozități cu privire la sănătatea dinților, ne puteți adresa întrebări, iar medicul va răspunde.