Minciuni amenințătoare, miniserie Netflix

Minciuni amenințătoare este o miniserie ce rulează pe Netflix. Te invităm să descoperi o poveste destul de liniară și de simplă în aparență, dar care ne face să ne gândim serios la cât de multe știm despre oamenii din jurul nostru și cât de mult ne putem lăsa influențați de aparențe.
Minciuni amenințătoare, miniserie Netflix

După ce am văzut Anatomia unui scandal, Netflix mi-a recomandat să văd Minciuni amenințătoare. De data asta nu am trecut cu vederea, așa cum fac de cele mai multe ori cu recomandările făcute de Netflix. Îmi plăcuse foarte mult subiectul miniseriei precedente și, în plus, îmi place foarte mult să aud vorbindu-se spaniolă. Defect profesional, pesemne. Și tot din categoria „defect profesional”, trebuie să vă spun că titlul din română nu mi se pare că face neapărat o favoare serialului, căci, după părerea mea are un ușor aer de roman siropos și prost. Titlul original este mult mai simplu, Mentiras, adică Minciuni și mi se pare mult mai potrivit. Am făcut această paranteză pentru cei ce, ca mine, aleg uneori filmele și după titlu. Între timp am aflat că este vorba despre un remake al serialului englezesc Liar, deci dacă nu vă place spaniola, puteți vedea și varianta originală.

Minciuni amenințătoare – o poveste care ne pune pe gânduri

Povestea este una destul de liniară și de simplă în aparență, dar ne face să ne gândim serios la cât de multe știm despre oamenii din jurul nostru și cât de mult ne putem lăsa influențați de aparențe. Laura este profesoară de literatură la un liceu din Mallorca, o femeie deschisă și iubită de elevi și de prieteni. Proaspăt despărțită de Ivan, un polițist cu care rămâne însă într-o relație de prietenie destul de strânsă, Laura acceptă să iasă la o întâlnire cu Xavier, medic chirurg respectat și îndrăgit, tatăl unuia dintre elevii săi. După o cină romantică foarte reușită, Laura îl invită pe Xavier în casă ca să aștepte un taxi, neavând intenția de a merge mai departe în acea seară. Se trezește a doua zi dimineața cu o stare de rău accentuată pe care nu o poate explica doar prin paharele de vin băute și își dă seama că fusese violată, fără însă să își amintească prea multe. Știe doar că era hotărâtă să nu facă sex cu Xavier în acea seară. Din acest punct, serialul ne arată lupta pe care o duce Laura pentru a demonstra că mult-respectatul medic chirurg o drogase și o violase fără să lase urme.

Și aici este parțial vorba despre consimțământ, căci puțini o cred pe Laura când spune că a fost drogată. Cu atât mai mult cu cât Xavier nu neagă că a făcut sex cu ea, dar susține că totul a fost consimțit. Dincolo de consimțământ, de care nici nu mai poate fi vorba când victima este drogată, nu putem să nu ne punem întrebări, din nou, legate de privirea societății asupra victimelor unor abuzuri sexuale. Mărturia ei este întoarsă pe toate părțile, pusă să repete de mai multe ori și deci să retrăiască totul, se crede că are probleme psihice și emoționale din cauza despărțirii de Ivan… Pare că aproape nimeni nu o crede, sau o cred doar parțial, cu excepția familiei apropiate și a celor doi polițiști care se ocupă de caz, dar care au mâinile legate în lipsa unor dovezi concrete. Laura începe astfel un fel de anchetă pe cont propriu, făcând uneori lucruri inconștiente și ilegale (ceea ce, recunosc, m-a făcut și pe mine o dată să mă întreb dacă este suficient de stabilă psihic) pentru a dovedi vinovăția medicului. Vă voi lăsa pe voi să vedeți dacă și cine a mințit.

Un alt aspect care mi-a dat de gândit a fost aparența de probitate morală și nevinovăție pe care Xavier o avea, personaj carismatic și foarte convingător, dar și felul în care a fost influențat fiul său, adolescent, de toată povestea creată în jurul tatălui și a profesoarei sale. Cât de bine îi cunoaștem pe oamenii cu care lucrăm, pe profesorii copiilor noștri, pe medicii în care avem încredere? Cât de multă încredere putem avea în oamenii cu care mergem la întâlniri, chiar și atunci când nu ne sunt total necunoscuți? Fiul lui Xavier a avut mult de suferit din cauza acuzațiilor aduse tatălui său, colegii s-au împărțit în două tabere, iubita lui a fost mai degrabă de partea profesoarei… Pentru un adolescent, este extrem de dificil să fie prins într-o astfel de poveste în special când nu știe cum să o gestioneze.

Vă invit așadar să-mi spuneți în comentarii dacă ați văzut serialul și care este opinia voastră legată de această poveste. Filmul poate fi văzut pe Netflix.

Dacă vreți să citiți și alte recenzii și recomandări, rămâneți pe Murmur.

SHARE

Larissa Luică

Redactor colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter