Mergem la RMN hipofizar – ce este, cum te pregătești, cum se desfășoară?

Am fost la o examinare de RMN hipofizar și venim spre voi cu această experiență care, deși din punct de vedere medical nu a fost dureroasă sau invazivă în vreun fel, a reprezentat niște provocări emoționale.
Ce este și cum se desfășoară un RMN hipofizar?

Recunoaștem sau nu, anumite investigații medicale pot implica mai mult stres decât altele. O astfel de experiență poate fi când mergi la RMN, o investigație medicală din categoria de imagistică, pe care de regulă o prescriu medicii atunci când vor o imagine mai clară asupra corpului nostru, sau cel puțin anumitor părți.

Recunosc, mi-e peste mână să particip la unele dintre aceste investigații, deoarece ele implică mai mult stres decât durere sau disconfort fizic. Așa a fost la RMN-ul hipofizar prescris și de medicul endocrinolog. Cu toate acestea, examinarea în sine nu a fost dureroasă deloc.

Împreună cu fetele, colegele mele, am decis să împărtășim cu voi diferite experiențe pe care le-am trăit pe pielea noastră, cum se zice, pentru că ele pot fi mult mai autentice decât să scriem doar din teorie despre ele.

Ca să vă explic mai bine ce este și ce presupune această examinare, hai să defalcăm totul pe întrebări și să facem un fel de Q&A.

Ce este RMN-ul?

Un examen de tip RMN este de fapt un examen de imagistică prin rezonanță magnetică, care practic este un test imagistic care realizează imagini ale acelei părți din corp pe care medicul de specialitate vrea să o vadă cât mai în detaliu și cât mai clar.

Ce este RMN-ul hipofizar și ce presupune un RMN care se face pentru această glandă?

Un RMN hipofizar este practic un test imagistic care realizează imagini ale glandei hipofizare (acea glandă mică din creier care controlează hormonii și alte glande din organism), precum și ale celorlalte zone ce înconjoară creierul.

RMN-ul efectuat cu soluție cu contrast este singurul mod pentru realizarea evaluării, deoarece este special pentru această glandă, pentru a se vedea leziunile hipofizare. Practic RMN-ul oferă capacități multiplanare și contrast pentru țesuturile moi, esențiale în detectarea acestor leziuni.

Cum te pregătești pentru o astfel de examinare?

Fizic vorbind, nu ai altceva de făcut decât să-ți faci 2 analize cu 7 zile înainte de data examinării: uree serică și creatinină. Apoi te pregătești să mergi la examinare, în haine fără conținut de metale, în caz contrar va trebui să te dezbraci de ele. Nu ai mare lucru de făcut, doar să bei multă apă în ziua examinării și după aceea pentru a elimina cât mai repede lichidul de contrast ce ți se administrează.

Cum m-au pregătit pentru examinare?

După sosirea la clinică și înregistrarea datelor mele, două asistente m-au luat în primire, au introdus datele mele în sistem și m-au pregătit pentru examinare. Am scos hainele cu conținut metalic, ceasul, bijuteriile, inclusiv agrafele din păr. În sala de examinare aparatul m-a așteptat pregătit, unde a trebuit să mă întind, cu capul fixat în aparat. Înainte să pornească aparatul, asistentele s-au asigurat că nu am vreo claustrofobie și pot sta întinsă, nemișcată și cu capul și toracele acoperite, practic închise timp de 40 de minute.

Cum se desfășoară examinarea propriu-zisă?

M-au introdus în aparat, s-au asigurat că sunt bine, că nu am probleme și mi-au explicat că următorul pas este introducerea branulei în brațul stâng. După aceea mi-au dat la îndemână (în palma dreaptă) un balonaș pe care mi s-a explicat că pot să-l strâng atunci când am nevoie să intre o asistentă la mine, dacă am nevoie să mă mișc, să mă ridic etc.

Examinarea a durat undeva la 35-40 minute, iar cu vreo 5-7 minute anterior finalizării, una din asistente a intrat să-mi introducă prin branulă lichidul de contrast. Deși nu a fost dureroasă procedura, am simțit doar înțepătura de ac pentru introducerea branulei, procedura în sine e destul de stresantă pentru cineva care nu a mai experimentat așa ceva și nu neapărat îi face plăcere să meargă la medici. Însă, se poate supraviețui fără probleme.

De ce trebuie să primești soluție de contrast?

Cei de la med.ro spun că o astfel de examinare a regiunii hipofizare include imagini coronale și sagitale cu câmp de vizualizare mic T1 și T1 post-contrast, dar și imagini coronale dinamice cu contrast îmbunătățit, care sunt esențiale pentru identificarea microadenomurilor mici. Secvențele ponderate T2 sunt adesea incluse, de asemenea, deși aduc un beneficiu relativ redus.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter