Menstruația și Ciclul menstrual sunt doi termeni pe care majoritatea femeilor le confundă cu desăvârșire și nu știu de fapt cât de mare este diferența. Așadar, am considerat oportună o discuție cu medicul ginecolog pentru a vedea care ce este, ce înseamnă și care sunt etapele prin care femeile trec lună de lună.
Am stat de vorbă cu dr. Leah Codruț – medic primar obstetrică-ginecologie de la Clinica Gynoprax Satu Mare, care ne explică în primul rând faptul că „Menstruația înseamnă efectiv zilele în care o femeie sângerează, indiferent dacă vorbim de 2, 3 sau 4 zile, iar ciclul menstrual este perioada de timp între 2 sângerări: prima zi a unei sângerări și prima zi a următoarei sângerări”.
De ce există confuzie între cei doi termeni?
Într-adevăr, spune medicul, există o confuzie generală între menstruație și ciclu menstrual, motiv pentru care chiar și medicii folosesc adesea acești termeni tocmai pentru ca pacientele să înțeleagă mai ușor.
„În ceea ce privește numărul de zile trecute între 2 cicluri menstruale, cartea spune că ar fi 28 la număr, dar acest lucru este rar. Sunt multe femei care nu au un ciclu menstrual cu o durată stabilă și numărul de zile diferă de la o persoană la alta.”, ne spune dr. Leah.
Cu privire la regularitatea menstruației și a timpului dintre 2 cicluri menstruale, teoriile sunt multe, însă realitatea nu bate întotdeauna.
„E foarte greu să spunem care este intervalul corect și sănătos, deoarece perioada unui ciclu menstrual poate să difere de la 25, 26, 27 de zile, dar poate să ajungă chiar și la 32 sau 35 de zile până la urmă. Practic, în momentul în care vine menstruația, acolo este o balanță hormonală, iar atunci când organismul ajunge la valorile respective, se produce menstruația. Nu există neapărat o regulă fixă. Dacă vine cu 3-4 zile mai devreme sau mai târziu, nu se întâmplă nimic.”, explică medicul ginecolog.
Medicul mai spune că atunci când o femeie beneficiază în general de un ciclu menstrual regulat și începe să i se deregleze dintr-o dată, e clar că ceva se întâmplă și trebuie văzut în cadrul unui consult ginecologic ce anume a produs această dereglare. Pe de altă parte, doctorul mai arată că sunt și multe femei care încă de la prima menstruație beneficiază de un ciclu menstrual neregulat, ceea ce nu trebuie să însemne în mod obligatoriu că există o problemă, ci pur și simplu faptul că așa funcționează organismul femeilor respective.
Ce fenomene pot influența menstruația și ciclul menstrual?
„Stresul, oboseala, emoțiile negative pot influența menstruația, astfel că ea poate veni mai repede sau poate întârzia. Apoi, patologia glandei tiroide poate influența, de asemenea acest lucru. Dacă tiroida nu funcționează cum trebuie, nici ovarele nu funcționează corespunzător, deci nici menstruația nu are cum să fie regulată. Este destul de relativă treaba, căci fiecare organism funcționează diferit și trebuie tratat în particular, căci nu există 2 persoane la fel.”, mai spune medicul Leah Codruț.
Dacă există întârzieri de 2-3-4 zile nu se presupune automat că există o problemă anume, însă dacă modificările sunt haotice, adică o dată vine cu 2 săptămâni mai târziu, o dată cu o săptămână mai repede, o dată vine regulat, trebuie văzută și investigată problema.
„Ideal este să existe ciclu menstrual lunar și 12 menstruații pe an. Dacă există 10 menstruații pe an, e clar că ceva trebuie investigat. Dacă menstruația nu vine deloc, trebuie văzut motivul, dacă nu cumva este vorba despre o sarcină în primul rând, iar ulterior se mai poate vedea ce duce la aceste modificări, fie ele hormonale, fie datorită unor patologii tiroidiene etc.”, completează medicul.
Ce analize pot dezvălui cauza întârzierilor menstruației și când se efectuează acestea?
Dacă aveți parte de un ciclu menstrual dereglat constant și vreți să-i dați de capăt situației, este bine să vă consultați cu medicul ginecolog, iar dacă nu aveți deja unul, ar fi bine să intrați în contact cu un medic de încredere care să vă ofere confortul fizic și psihic pentru a participa la controalele periodice. Este la fel de important precum existența unui medic de familie.
Dr. Leah Codruț spune că atunci când ciclul menstrual este neregulat, după efectuarea controalelor ginecologice obișnuite, se recomandă un set de analize de tip panel hormonal, pentru a se vedea niște markeri hormonali. Ei bine, aceste analize nu sunt ieftine, însă există posibilitatea decontării de Casa de Sănătate.
„Înainte de toate, să vorbim puțin despre faptul că ciclul menstrual are 3 faze: primele 13 zile, adică din prima zi de sângerare și până în ziua 13 a ciclului este faza care se numește faza foliculară, ziua 14 este ziua ovulației – când șansele ca o femeie să rămână însărcinată sunt cele mai mari, iar mai apoi perioada din ziua 15 până în ziua 28 este faza luteală. Aceste faze sunt importante de menționat, deoarece analizele de hormoni se efectuează în anumite faze ale ciclului menstrual. Teoretic, în fiecare dintre aceste faze se efectuează unele dintre analize. Aceste investigații ne ajută să vedem funcțiile ovariene și tiroidiene, care ne interesează atunci când vrem să vedem ce disfuncționalități există și ce tratamente se aplică pentru reglarea nivelului de hormoni, și implicit a ciclului menstrual.”, conchide medicul ginecolog dr. Leah Codruț.
Pe dr. Leah Codruț și colegii săi îi găsiți la Clinica Gynoprax din Satu Mare, iar pe Femzone.ro puteți citi mai multe articole pe teme ginecologice.