Fațetele dentare – ce sunt și cum ne ajută?

Dr. Cocis Hajnalka, medic stomatolog cu experiență, ne dezvăluie câteva informații despre ce sunt fațetele dentare, cui îi sunt recomandate și la ce folosesc ele. Stomatologia a evoluat atât de mult, încât apreciem că e bine să fim la curent cu noutățile din domeniu.
Fațetele dentare – stomatologie dr Cocis Hajnalka

Probabil ați mai auzit despre termenul de fațete dentare dacă ați făcut puțin research pe teme stomatologice de bază. Ce sunt ele și cum ne pot ajuta, ne spune dr. Cocis Hajnalka, medic stomatolog.

Medicul stomatolog Femzone.ro, dr. Cocis Hajnalka, ne povestește despre ce presupune aplicarea fațetelor dentare și ce utilitate au ele, dar înainte de orice, ne lămurește cu privire la definiția fațetelor dentare, pe înțelesul tuturor.

Fațetele dentare sunt lucrări protetice, realizate sub forma unor foițe din ceramică sau zirconiu, care deși sunt extrem de subțiri, ele se aplică pe suprafața dinților cu scopul de a îmbunătăți aspectul lor, însă nu doar din punct de vedere estetic, pe cât de mult din punct de vedere funcțional”, explică medicul stomatolog.

Tot de la medicul dr. Cocis Hajnalka aflăm și faptul că aceste tratamente cu fațete dentare ne ajută la corectarea formei și dimensiunilor dinților, ce sunt considerate imperfecțiuni ale danturii, precum și spațiile interdentare mici, marmurațiile, denivelările inestetice la nivelul dinților, dar și cu privire la nuanța dinților.

Când avem nevoie de fațete dentare?

Orice persoană dorește să aibă un zâmbet nou, complet estetic și funcțional, este candidat ideal pentru a i se aplica fațetele dentare.

Fațetele dentare corectează următoarele imperfecțiuni: spațiile interdentare inestetice, înghesuirile dentare minore, colorațiile dinților, formele sau dimensiunile inestetice, traumatismele dentare sau leziunile carioase.”explică în continuare medicul.

Cu privire la avantajele fațetelor dentare, dr. Cocis Hajnalka spune că pacienții preferă fațetele dentare deoarece se poate obține într-un timp relativ scurt un zâmbet natural, iar odată aplicate, fațetele dentare sunt și extrem de rezistente, oferind astfel o soluție pe termen lung, iar aplicarea fațetelor prin cimentare este nu doar rapidă, dar e și lipsită de orice durere. Totodată, fațetele dentare nu se pătează din cauza consumului de cafea sau țigări, așa cum se întâmplă în cazul dinților naturali.

Dezavantaje sau la ce să fim atenți când ne aplicăm fațete dentare?

Ca orice, și fațetele dentare pot prezenta anumite dezavantaje, cum ar fi faptul că procesul de fațetare a dinților nu este un lucru reversibil, cu alte cuvinte este ceva definitiv, deci ar fi bine ca pacienții să se gândească de două ori dacă doresc această procedură.

Odată acoperiți dinții cu fațetele prin cimentare, dinții nu mai pot reveni la situația anterioară, putându-se doar înlocui fațetele inițiale cu altele noi. Desigur, ca în orice altă procedură stomatologică realizată, și în cazul fațetelor dentare, pacientul are nevoie de timp de acomodate cu fațetele dentare aplicate. La început pot apărea dificultăți în pronunțarea anumitor consoane (v, f sau s), însă la nevoie, fațetele se pot ajusta ulterior de către medic.”, mai povestește dr. Cocis Hajnalka.

Desigur, în situații extreme, când există fațete sparte sau fisurate, ele nu pot fi reparate, iar în cazul unor fracturi ale fațetelor, ele trebuie înlocuite cu altele noi. Deși e foarte rar întâlnită o astfel de situație, totuși se pare că fațetele se pot și ele dezlipi de pe suprafața dinților. Pentru evitarea acestor situații, sunt contraindicate obiceiurile precum rosul unghiilor sau a unor obiecte dure.

Desigur nu se recomandă forțarea excesivă a dinților pe care avem aplicate fațete dentare, dar nici în alte situații nu se recomandă așa ceva.

Să nu uităm, totuși, faptul că și dinții fațetați pot fi afectați la rândul lor de carii în zonele neacoperite, sens în care se impune realizarea unei igiene riguroase a danturii.

Când nu se recomandă tratamentul cu fațetele dentare?

Ca în orice tratament, există și aici o serie de situații în care tratamentul cu fațete dentare nu se recomandă. Majoritatea au legătură cu alte tratamente ce trebuie aplicate înainte de fațetele dentare și care pot împiedica acest procedeu.

Printre ele se numără repararea dinților afectați de cariile dentare, insuficiența smalțului dentar care poate împiedica aplicarea propriu-zisă a fațetelor,  dar și în cazul dinților slăbiți sau când un dinte este distrus în mare măsură, este contraindicată această procedură de aplicare a fațetelor dentare și mai degrabă ar fi o soluție aplicarea unei coroane dentare.

Tot printre cazurile în care nu recomandăm aplicarea fațetelor dentare se numără și bruxismul, situație în care fațetele dentare pot fi afectate de forțe imense aplicate asupra lor și este nevoie corectarea acestei afecțiuni anterior. Totodată, și în situația unor ocluziuni incorecte, deci când e nevoie de aplicarea unui tratament ortodontic, fațetele dentare nu se vor aplica.”, ne mai spune dr. Cocis.

De la ce vârstă putem aplica fațete dentare?

Recomandăm aplicarea unui tratament cu fațetele dentare abia după vârsta de 18 ani, când dezvoltarea dinților și a maxilarelor este deja finalizată.

Cu privire la riscuri, putem spune că acest tip de tratament poate da cel mult o sensibilitate la rece sau cald imediat după aplicarea fațetelor dentare, în rest nu par să prezinte și alte riscuri din spusele medicului.

În ceea ce privește costurile unor astfel de proceduri, desigur că ele variază în funcție de numărul dinților pe care se dorește aplicarea fațetelor și procedurile prealabile necesare de efectuat dacă dorim fațete dentare și, nu în ultimul rând de materialele și tehnicile folosite de fiecare medic în parte. La o primă vedere, se pare că ritualul de îngrijire a danturii ce are aplicate fațete, nu se deosebește de ritualul obișnuit de igienă dentară: periaj dentar de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură și a dușului bucal.

Totuși, e bine să știm faptul că fațetele dentare aplicată au o durată de viață de 5-10 ani.

Cum avem grijă de fațetele dentare aplicate?

Atunci când am trecut de această procedură de aplicare a fațetelor dentare, de regulă medicul stomatolog ne informează cu privire la procedurile de îngrijire și igienizare a danturii noi.

În ceea ce privește tipurile de fațete dentare, pe scurt trecem în revistă faptul că ele pot fi realizate fie din porțelan, ceramică, fațete eMax, sau fațete de ceramică presată sau fațete felț-pastice din straturi de ceramică, fațete din silicat de litiu sau porțelan-ceramică foarte subțiri și puternice. Înșiruirile pot continua și materialul din care lucrează medicii stomatologi depinde de opțiunile pe care aceștia le au pentru pacienții lor, deoarece domeniul este într-o continuă dezvoltare.

După modul de aplicare, există fațete dentare fără șlefuire (sau fațete no prep) – care sunt realizate din foițe foarte subțiri de ceramică de maximum 0,3 mm și care se lipesc pe suprafața smalțului dentar, sau fațete cu șlefuire (sau fațete prep) – care se aplică în urma preparării smalțului printr-un minim grad de șlefuire, printr-o creare de șanț de 0,2-0,6 mm sau prin zgârierea superficială a smalțului dentar.

Vrei o programare la Dr. Cocis Hajnalka? Găsești datele ei de contact pe site.

Află mai multe articole pe teme de sănătate, descoperă secțiunea Sănătate feminină de pe Femzone.ro.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter