De ce avem dureri de dinți și de câte tipuri sunt ele?

Mulți dintre noi am trecut deja prin experiența neplăcută a unei dureri de dinți și fiecare percepem această durere într-un mod diferit. Cu toate acestea, putem identifica mai multe tipuri de dureri dentare în funcție de simptomele pe care le resimțim și cauzele care au provocat apariția durerii. Află tot ce trebuie să știi de la specialistul stomatolog Dr. Cocis Hajnalka.
Tipuri de dureri de dinți există și de ce apar ele? – Femzone.ro

Revenim cu un nou articol pe teme stomatologice, mai exact unul pe care cu certitudine îl cunoaștem cu toții. Dr. Cocis Hajnalka, medic stomatolog cu experiență, ne vorbește despre tipurile de dureri de dinți ce pot exista și cauzele apariției acestora.

Care sunt cauzele durerilor de dinți?

Pentru început, trebuie știut că o durere dentară poate avea mai multe cauze. Printre ele, ar fi:

  • Caria dentară
  • Infecțiile pulpare sau periapicale
  • Un traumatism dentar

„Chiar dacă cariile dentare și complicațiile acestora reprezintă cea mai frecventă cauză a apariției durerilor dentare, acestea nu sunt singurul motiv. Mai mult, o durere dentară poate să nu fie cauzată de dinți. De exemplu, durerile dintr-o infecție a sinusului maxilar sunt deseori resimțite la nivelul dinților superiori. Este indicat să se contacteze medicul stomatolog ori de câte ori se semnalează o durere la nivelul cavității bucale sau orice alt disconfort.”, ne îndeamnă medicul stomatolog.

Acest lucru este obligatoriu dacă:

  • Durerea persistă mai mult de 2 zile
  • Durerea este severă
  • Durerea este acompaniată de febră sau iradiază în zonele învecinate

Tipuri de dureri dentare

  • Dureri acute la consumul de alimente calde sau reci

Dacă durerile sunt de intensitate medie sau mare și se prelungesc și după ce stimulul a fost îndepărtat, pulpa dintelui a fost de cele mai multe ori afectată. „Această tulburare se numește pulpită dentară. Pulpitele sunt cauzate de microbii aflați la nivelul unei carii dentare care a penetrat smalțul și dentina, ajungând în pulpa dintelui.”, explică dna.dr. dr. Cocis Hajnalka.

  • Dureri sau disconfort după tratamente dentare

Anumite tratamente dentare pot produce o inflamație ușoară a pulpei dentare, ceea ce va provoca o creștere temporară a sensibilității dintelui. Asemenea sensibilitate ar trebui să dispară după câteva zile. Totuși, dacă a fost executată o lucrare dentară sau tratamente endodontice (tratamente de nerv) mai complexe, dinții pot avea nevoie de un timp mai indelungat pentru a-și reveni. Din acest motiv, pacienții pot resimți dureri ușoare la nivelul acestora pentru câteva săptămâni.

„Un alt motiv ar putea fi o obturație sau o lucrare dentară care a fost lăsată prea înaltă. În aceste situații, pacienții vor simți un oarecare disconfort în timpul masticației sau dureri la nivelul mușchilor masticatori sau articulației.”, adaugă medicul stomatolog.

  • Dureri ascuțite când se mușcă pe dintele respectiv

În acest caz, pot exista mai multe cauze cum ar fi: o carie adâncă, obturație care a devenit mobilă sau o mică fractură a dintelui. Este posibilă și afectarea pulpei dentare sau a țesutului situat sub dinte, numit paradonțiu apical.

  • Dureri constante de intensitate crescută care se agravează la atingerea dintelui

Aceste semne arată că infecția a pătruns în pulpa și în țesuturile situate sub dinte, ligamente periodontale, os alveolar. Dacă gingia este umflată în dreptul dintelui, este vorba de un abces dentar. Uneori abcesele dentare pot evolua fără dureri, pacienții observând doar că mucoasa din dreptul dintelui este umflată.

  • Dureri constante în zona cavității bucale, dar dificil de precizat care dinte cauzează problema

Aaceste semne pot de asemenea indica o pulpită dentară. Nervul din interiorul unui dinte este infectat sau posibil chiar a murit ca urmare a infecției. Pulpitele sunt urmarea a unor carii adânci care sunt foarte aproape sau chiar au penetrat pulpa dintelui.

  • Dureri sub formă de presiune la nivelul dinților superiori care pot iradia și în maxilar

Durerile de dinți pot fi cauzate și se alte afecțiuni în afara celor dentare. Durerile cauzate de afecțiuni ale sinusului maxilar pot fi resimțite în dinți, și invers. „Inflamația sinusurilor maxilare poartă numele de sinuzită maxilară. Durerile apar la nivelul obrajilor dar foarte frecvent iradiază în dinții superiori, molari sau premolari. Există și alte afecțiuni care pot provoca dureri la nivelul dinților și a feței. De exemplu, bruxismul. Este o afecțiune care se caracterizează prin scrâșnirea excesivă și necontrolată a dinților, în special în timpul nopții. Bruxismul poate cauza dureri constante și o senzație de presiune resimțită în dinții superiori și maxilar.”, povestește dr. Cocis Hajnalka.

  • Sensibilitatea dentară la cald și rece

Sensibilitatea dentară apare când smalțul care protejează dinții devine prea subțire sau dacă gingia suferă de o ușoară retracție descoperind zonele sensibile de pe suprafața rădăcinii unui dinte. Sensibilitatea dentară poate fi cauzată de o carie mică sau de o obturație care a devenit mobilă.

„O altă cauză poate fi retracția gingivală care descoperă mici zone din suprafața rădăcinii. Aceste zone sunt acoperite de un strat subțire de ciment dentar și sunt foarte sensibile la stimuli externi, cum ar fi cald, rece, atingere. În cazul sensibilității dentare, se resimt ușoare dureri la consumul alimentelor calde sau reci, dar aceste dureri durează doar câteva momente. Sensibilitatea dentară nu semnalează de obicei o problemă severă.”, ne mai spune dr. Cocis.

Ce se poate face atunci când avem dureri de dinți?

În primul rând, este indicată contactarea medicului stomatolog cât mai rapid. Apoi, dacă durerea este insuportabilă, se pot lua și anumite calmante direct de la farmacie, dar acestea vor îmbunătăți doar temporar situația, până când se poate ajunge la medic pentru stabilirea cauzei exacte a durerii.

Ți-a plăcut acest articol și te-a ajutat în a înțelege mai bine diferitele dureri de dinți? Rămâi alături de noi la secțiunea Sănătate feminină de pe Femzone.ro. Iar dacă dorești o programare la Dr. Cocis Hajnalka, găsești datele ei de contact pe site.

SHARE

Mira Pop

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter