Cum ne pregătim de naștere? – un eveniment plin de emoții, poate teamă și imprevizibilitate pentru multe femei. Unul dintre cele mai importante momente din viață, când totul se schimbă. Probabil întrebarea „ești pregătită pentru naștere?”este inutilă, mai ales dacă ești la primul copil și nu știi la ce să te aștepți, dar fiindcă suntem în era informației, există multe variante prin care te poți pregăti cât mai bine pentru diverse situații ce pot apărea pe parcursul nașterii.
Fiindcă este un subiect de interes actual și pentru noi la Femzone acum (da, se mărește echipa 😊), venim cu câteva sfaturi și idei despre cum ne-am pregătit pentru naștere.
#1. Cursuri – cum ne pregătim de naștere?
Am început cu cursul de puericultură, care se poate face online în mai multe locuri, sau în funcție de orașul în care locuiești, Maternitatea de acolo organizează în anumite perioade cursuri fizice. La cursul de puericultură pot participa și viitorii tătici, care vor primi 5 zile libere la finalizarea cursului. Acestea se vor putea folosi în termen de 60 de zile de la nașterea copilului, pe lângă cele 10 deja oferite obligatoriu de la locul de muncă/de la stat.
Pe lângă acest curs, mai există o mulțime altele despre exerciții de respirație Lamaze, despre alăptare, despre îngrijirea bebelușului în primele zile după naștere, etc. Totul poate fi găsit online, la mare îndemână, contra-cost sau gratuit, și cea mai bună parte este că sunt ținute de către specialiști în acele domenii – medici, moașe, doule, specialiști în alăptare.
#2. Exerciții – cum să fim în formă?
Aici ne referim la exercițiile de respirație sau cele fizice, care te pot ajuta să-ți relaxezi corpul cât mai mult, astfel încât să-l pregătești pentru efortul intens ce urmează în timpul nașterii. Exerciții de respirație, yoga prenatală, mișcare specială pentru gravide folosind o minge și multe altele. Asta desigur dacă sarcina îți permite și nu este necesar repaosul la pat.
În mod sigur fiecare femeie percepe durerea în mod diferit, deci exercițiile vor ajuta la suportarea acesteia cât mai bine, pentru fiecare în parte. Ceea ce am învățat din aceste exerciții fizice și de respirație, este ca mereu să faci ce simți că îți face bine în timpul travaliului. Dacă simți că dorești să te miști, este indicat să o faci. Aparent, și legănatul poate ajuta când contractile devin mai intense. Iar exercițiile de respirație sunt o mulțime, de aceea recomandăm să te informezi cât mai în această privință pentru a exersa din timp respirația potrivită pentru tine.
#3. Bagajul de spital – ce luăm cu noi pentru zilele petrecute în spital?
Acesta este indicat să fie gata încă din săptămâna 36-37 de sarcină. Dar din experiență putem spune că nu este atât de simplu precum pare 😊 Ai nevoie de 3 lucruri principale, și anume:
- Bagajul pentru tine
Aici intră tot ce ai tu nevoie ca femeie în cele 3-5 zile petrecute la spital după naștere. În primul rând produsele de igienă speciale după naștere (tampoane post-partum, sutiene speciale de alăptat, lenjerie intima specială, creme speciale, diverse haine comode, produsele de ingrijire personală zilnice, etc). Pe lângă toate acestea, nu uita de încărcător pentru telefon, poate o baterie externă, ceva de citit sau căști. După cum am menționat, online sunt o mulțime de informații și liste complete cu bagajul pentru mamă, ba chiar locația unde vei naște ar trebui să furnizeze o asemenea listă. Acolo vei vedea exact produsele de care ai nevoie, și este nevoie de timp pentru a le cumpăra și pregăti pe toate.
- Bagajul pentru bebeluș
La fel ca tine, și proaspătul tău copilaș are nevoie de hăinuțe, prosoape, păturici și diverse produse de îngrijire speciale pentru nou-născuți. Ca să nu mai vorbim de scutece, care-ți vor ocupa o bună parte din bagaj. Dar partea bună este că nu trebuie să pui scutece pentru toată durata șederii la spital, varianta mai simplă este să pui un pachet, iar apoi să rogi familia să-ți aducă pe parcurs. Astfel, poți economisi spațiu.
De asemenea, poți opta pentru 2 bagaje diferite – unul pentru tine, unul pentru bebe – sau unul mai mare pentru amândoi. Cum îți este mai comod, noi personal am optat pentru un troler mic de voiaj, care nu trebuie ridicat, ci doar tras.
- Actele necesare
La acest capitol, ne referim la actele necesare la internarea în spital, iar aceste informații le poți afla direct de la acea locație. În principiu sunt documentele personale de bază, la care recomandăm să ai si copii pregătite. Nu uita și de dosarul de maternitate, cu toate analizele și consulturile din cele 9 luni.
Pe lângă asta, recomandăm să lași acasă pregătite pentru soț sau partener, actele necesare pentru declararea copilului, pentru că el va fi cel care va scoate aplica pentru certificatul de naștere al copilului, înainte de externarea voastră din spital.
Acestea fiind scrise, îți dorim mult succes dacă te afli în această perioadă a vieții și urmează să devii mămică în curând! Rămâi alături de noi pe Femzone la secțiunea Sănătate Feminină pentru mai multe articole pe diverse teme medicale, interviuri cu specialiști și experiențe personale. Naștere ușoară, femei minunate 😊