În articolul de azi vorbim cu Evelin Papp – nutriționist-dietetician despre ce este rezistența la insulină, cum se formează și tot ce trebuie să știm despre acest hormon care este atât de popular și care dă multe bătăi de cap în rândul populației.
Ce este rezistența la insulină și când apare ea?
„Despre insulină trebuie să știm, în primul rând, că aceasta este un hormon al pancreasului, ce are rol de control al nivelului optim al glicemiei (al glucozei din sânge). Practic, atunci când consumăm un aliment bogat în carbohidrați, paste, pâine, orez, cartofi, fructe, produse lactate, prăjituri, dulciuri etc., și când aceste alimente se descompun în organismul nostru, glucoza este ajutată de insulină să intre în celulele noastre. Aici, practic, insulina ajută ca glucoza din sânge să se depoziteze în mușchi sau ficat.”, spune Evelin Papp.
Specialistul spune că, rezistența la insulină apare practic atunci când corpul nostru nu răspunde așa cum ar trebui la acest hormon, ceea ce afectează absorbția glucozei.
„Acest lucru poate să cauzeze probleme, fiindcă, dacă o rezistență la insulină la o persoană nu este monitorizată și tratată, ci este lăsată necontrolată, persoana în cauză riscă să dezvolte boli cronice, precum ficat gras non-alcoolic, diabet zaharat de tip 2, probleme precum hipertensiune arterială, dislipidemii etc. Este foarte important să fie menținută o stare de echilibru și să fie reversibilă”, mai spune specialistul.
Care sunt simptomele existenței unei rezistențe la insulină?
O rezistență la insulină nu neapărat are simptome, așadar dacă nu se fac anumite analize bio-chimice specifice, nu putem identifica aceasta ca o problemă diagnosticată.
„Există 2 tipuri de persoane: unele care observă semnele, altele care nu își dau seama. Uneori, când le spun pacienților care sunt simptomele, ei nu își dau seama întotdeauna dacă manifestă sau nu aceste simptome, și atunci le recomand un set de analize pentru a se vedea. Nu sunt simptome chiar atât de accentuate precum sunt la diabet, de exemplu, dar ele totuși există dacă le acordăm atenție. Iată câteva din simptome: apare foamea mai accentuată, poftele alimentele mai accentuate, setea accentuată, dificultăți de somn, irascibilitate”, completează nutriționistul-dietetician.
Factorii de risc în apariția rezistenței la insulină
În ceea ce privește cauzele care pot duce la apariția sau dezvoltarea rezistenței la insulină, pot fi multiple.
„De exemplu, rezistența la insulină poate să apară dacă o femeie a fost însărcinată și în timpul sarcinii a avut diabet gestațional (care este un indicator sau un factor care poate să determine în viața unei femei rezistența la insulină), așadar e importantă nutriția în timpul sarcinii. Apoi, stresul este un alt factor declanșator al rezistenței la insulină, sedentarismul/lipsa activității fizice, alimentația necorespunzătoare (cum e cea bogată în carbohidrați din dulciuri, băuturi carbogazoase etc), consumul anumitor medicamente, precum și obezitatea, dar și factorii ereditari (când într-o familie este des întâlnit diabetul) pot duce la dezvoltarea rezistenței la insulină în aceeași măsură”, mai spune nutriționistul Evelin Papp.
Dacă vrem să aflăm existența rezistenței la insulină în cazul nostru, există câteva analize de sânge ce pot fi făcute: glicemia bazală, hemoglobina glicozilată, insulinemie, indicele HOMA, test de toleranță la glucoză (180 minute, cerută împreună cu insulinemie). E important să efectuăm aceste analize și nu doar una din ele, deoarece se poate întâmpla ca glicemia să fie bună, dar insulinemia să fie crescută.
Cu Evelin Papp urmează să discutăm și despre rezistența la insulină și nutriția, pentru a vedea sfatul specialistului privind alimentația corectă și corespunzătoare în cazurile medicale și problemele precum cea a rezistenței la insulină.
Până atunci, puteți programa o consultație nutrițională cu ea la următoarele date de contact: Facebook și Instagram, iar aici o găsiți în continuare în articolele tematice.