Ce este oftalmopatia tiroidiană și cum se manifestă?

Oftalmopatia tiroidiană este o patologie întâlnită mai frecvent la femei din categoria de vârstă 25-45 de ani. Citește ca să afli totul despre cum se manifestă aceasta și cum se poate trata, medicul primar oftalmolog dr. Șter Sever ne povestește mai multe.
Ce este oftalmopatia tiroidiană și cum se manifestă?

Revenim cu un nou articol pe teme oftalmologice, și o nouă discuție cu medicul primar oftalmolog – dr. Șter Sever. Acesta ne explică azi pe înțelesul tuturor despre oftalmopatia tiroidiană, această patologie întâlnită mai frecvent la femei din categoria de vârstă 25-45 de ani.

Citește în continuare informații importante despre ce este, cum se manifestă și cum se poate trata oftalmopatia tiroidiană.

Ce este oftalmopatia tiroidiană?

„Oftalmopatia tiroidiană reprezintă acea boală prin care ochiul este afectat de problemele endocrine de la nivelul organismului, și în esență, de disfuncțiile glandei tiroide. Glanda tiroidă este o glandă endocrină prin care se reglează o sumedenie mare de procese la nivelul organismului, și în momentul în care funcționalitatea acestei glande este perturbată, atunci bineînțeles că și la nivelul organismului se resimt aceste dezechilibre.”, ne explică dr. Șter.

Se pare că această patologie este mai frecventă la femei decât la bărbați deoarece afectarea ochilor date de niște probleme endocrine și tulburări ale glandei tiroide au o frecvență mai mare la femei. De aceea, medicul ne îndrumă la efectuarea controalelor periodice pentru o anumită patologie de mai multe specialități, și promovează legăturile dintre medici. Orice pacient cu probleme tiroidiene trebuie examinat oftalmologic și bineînțeles orice pacient oftalmologic care prezintă semnele unei boli tiroidiene trebuie îndrumat în mod cert spre un medic endocrinolog, pentru a vedea dacă există sau nu o legătură între o patologie endocrină și una oftalmologică.

Categoria de vârstă unde oftalmopatia tiroidiană se întâlnește mai des este între 25 și 45 de ani, aceasta fiind categoria în care patologia de oftalmopatie tiroidiană este mai frecvent descoperită, însă această patologie poate să apară atât mai repede cât și mai târziu.

Cum se manifestă oftalmopatia tiroidiană?

„Oftalmopatia tiroidiană se caracterizează prin exoftalmie, ceea ce înseamnă o protruzie a globilor oculari spre exterior, adică în limbaj mai laic, acei globi oculari mari, acei globi împinși în față. În anumite situații, pot să evolueze cu diplopie, în contextul în care cei doi globi oculari nu au același grad de exoftalmie.”, spune medicul oftalmolog.

Se pare că această boală tiroidiană afectează secreția filmului lacrimal, adică afectează calitatea și cantitatea lacrimilor.

Câteva simptome care determină oftalmopatia sunt:

  • Uscăciune oculară
  • Înțepături
  • Usturime

Uscăciunea nu se regăsește doar la nivelul ochilor, ci la nivelul tuturor mucoaselor organismului, adică atât la nivelul limbii, cât și la nivelul gurii și orice mucoasă care ar trebui să fie umedă suferă în această boală tiroidiană.

Cum se tratează oftalmopatia tiroidiană?

„De la tratamente locale cu picături care au rol de a atenua simptomatologia și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, și până la tratamente mult mai complexe, paleta este foarte largă. Există tratamente cu picături și tablete, dar există și tratamente mai agresive generale cu soluții perfuzabile de antiinflamatorii, sau există soluții chirurgicale, pentru realizarea unor decompresii la nivel orbital, adică de a readuce globii oculari în poziția lor normală.”, ne povestește dr. Șter Sever.

Soluția chirurgicală se face prin operație, efectuată de către medicul chirurg oftalmolog. Dar există și situații mai complexe care pot fi efectuate de echipe combinate, în funcție de gradul de afectare.

„Această boală oculară tiroidiană este o patologie foarte complexă, care în egală măsură, are un tratament foarte complex. Pentru reușita tratamentului, este foarte important să existe o colaborare bună între oftalmolog și medicul endocrinolog, întrucât este foarte important să tratăm cauza problemei. În primă fază trebuie tratat acel dezechilibru hormonal, acel dezechilibru endocrin, trebuie tratată boala tiroidiană. Și ulterior, în funcție de afecțiune, trebuie tratată boala oftalmologică.”, ne îndrumă medicul oftalmolog.

Rămâi pe Femzone pentru articole interesante și foarte utile pe teme medicale, și contactează-l pe dr. Șter Sever la Centrul de investigații oftalmologice Imagister România pentru consultații inițiale și controale periodice!

SHARE

Mira Pop

Redactor-reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter