Despre când și cum putem face post intermitent, beneficii și contraindicații, am vorbit în mare și în articolul de data trecută. Acum însă venim cu mai multe detalii despre cazurile medicale când specialiștii nu recomandă urmarea unei diete de tip post intermitent.
Am discutat, așadar, cu Evelin Papp – nutriționist-dietetician, despre situațiile medicale majore și specifice femeilor, în care există contraindicații privind postul intermitent și orice fel de post care poate deregla hormonii și ne poate afecta sănătatea.
Tipuri de post intermitent și contra-indicații
Chiar dacă cea mai populară variantă a postului intermitent este cea de 16 cu 8, există și alte variante, în funcție de ce poate să țină o persoană care nu are prea multă experiență în acest sens.
Așadar, există varianta de 12 cu 12, timp în care există o pauză alimentară totală de 12 ore și un interval de 12 ore în care se poate mânca și bea. Însă, la fel există și variantele de 14 cu 10 ore, 18 cu 6 ore sau 20 cu 4 ore.
„Deși există multe opțiuni, personal eu nu recomand acest tip de dietă tuturor persoanelor, deoarece așa cum există beneficii, există și dezavantaje. Am găsit un studiu pe niște pacienți cu sindromul ovarelor polichistice, în cazul cărora a scăzut testosteronul și dehidroepiandrosteron-sulfatul (DHEA-S), însă postul intermitent nu tot timpul este recomandat persoanelor cu dezechilibre hormonale, deoarece fără supravegherea unui specialist, nu putem ști dacă persoanei i se potrivește sau nu acest tip de dietă. Așadar, înainte de a se face un tablou hormonal complet, nu recomand începerea unui astfel de post, întrucât pot exista dezechilibre hormonale, menstruație neregulată etc”, vine în completare specialistul nutriționist-dietetician.
Sarcina, lactația și postul intermitent
Specialistul nutriționist-dietetician mai spune că postul intermitent este contraindicat și în cazul femeilor însărcinate sau celor care se află în perioada de lactație de după naștere. Motivul pentru care nu este indicat ținerea unui post în aceste perioade, este faptul că, în special pe durata sarcinii, necesarul energetic al persoanei este mult mai mare decât în cazurile obișnuite. Un astfel de post pentru femeile însărcinate poate fi destul de restrictiv, ori chiar nu este cazul în perioada sarcinii să privăm corpul de energia de care are nevoie, de vitaminele, sărurile și mineralele necesare.
Persoanele cu tulburări alimentare
O altă situație în care specialiștii din domeniu nu recomandă postul intermitent este în cazul persoanelor care au avut sau au tulburări alimentare sau au urmat diete foarte drastice până în prezent. Restricția se aplică datorită faptului că, postul intermitent poate să distrugă relația cu mâncarea și mai mult și persoana în cauză poate să perceapă ca fiind doar o nouă dietă și nu își poate atinge obiectivul acest post intermitent la fel de bine ca și în cazul altor persoane.
Cazurile medicale când nu e bine să ținem post
Am discutat despre cazurile de diabet și de rezistență la insulină în care ținerea unei perioade de post intermitent poate fi extrem de benefică, însă, există cazuri medicale precum afecțiuni metabolice, rezistență la insulină, diabet zahar de tipul 1 sau tipul 2, și are episoade foarte dese de hipoglicemie (scăderea bruscă a glicemiei), iar în aceste cazuri nu se recomandă deloc ținerea unui post intermitent, deoarece pot cauza mai multe probleme decât să aducă beneficii.
Vreau să fac post intermitent – ce pași trebuie să urmez?
Dacă ești hotărâtă să urmezi un post intermitent dar nu prea știi cu ce să începi, iată pașii pe care specialiștii recomandă să-i urmezi:
- Programează un consult la un nutriționist-dietetician
- Efectuează analizele solicitate în urma consultului pentru a te asigura că nu există impedimente de sănătate și probleme medicale
- Dacă totul este în regulă și se poate urma un post intermitent, specialistul va recomanda tipul de post elocvent și durata acestuia
Vrei să participi la un consult nutrițional de specialitate cu Evelin Papp? Contactează-o pentru programare!