Când mergem la cardiolog? Vezi semnele și ia măsuri din timp!

Când e important să mergem la cardiolog pentru un consult general și care sunt semnele clare că vizita nu mai poate fi amânată? Descoperă cele 6 semnalmente care te anunță că e timpul pentru o vizită la medic și nu le ignora pentru sănătatea ta.
cardiolog

Tu știi când e recomandat să faci o vizită la medicul cardiolog și să faci investigațiile necesare pentru a vedea cât de bine stai cu corazonul?

Ei bine, pentru o femeie cu vârsta între 25-45 ani, se pare că nu în orice situație e imperios necesară ca să facă vizite anuale sau periodice. Aflăm de la cardiologul de serviciu, dr. Viktor Orban, totuși care sunt acele semnalmente care ne indică că e bine să mergem la o vizită la medic.

Aparent, dacă o persoană din această categorie de vârstă nu dă semne că ar fi ceva în neregulă, nu trebuie să facă controale anuale la medicul cardiolog, excepție făcând persoanele care până acum nu au fost niciodată la un astfel de control.

Pentru categoria de vârstă 25-45 de ani, dacă nu sunt niciun fel de simptome, nu recomand în mod obligatoriu un control periodic. Dar, totuși, dacă o persoană la această vârstă încă nu a făcut vreun control la cardiolog, e timpul să facă o primă vizită datorită faptului că pot exista niște boli cardiovasculare congenitale, relativ frecvente, care, neavând simptome în fază inițială, pot cauza probleme și e bine să știm de ele cât mai din timp.” spune medicul cardiolog Viktor Orban

În cadrul unui control de rutină și a unei ecografii cardiace (ecocardiografie) se pot descoperi atât bolile asimptomatice congenitale (necunoscute încă), cât și cele dobândite (chiar și o boală coronariană, chit că acest tip de boală este mai rară la această categorie de vârstă).

Semnele că e timpul să ne programăm la un control medical la cardiolog

Medicul nostru recomandă prezentarea obligatorie la cardiolog dacă există orice fel de simptome dintre cele de mai jos:

Durerile toracice, precordiale (pe partea stângă sau la mijlocul toracelui, dar și în față) și durerile retrosternale – sunt acele semne care apar mai ales atunci când o persoană depune efort și dispar la repaos (și nu numai) – mai ales cele cu caracter de apăsare sau strângere, cu durata de câteva minute (nu secunde, nu ore). E bine de știut, totuși, că la persoanele mai tinere apar mai puțin aceste simptome, dar ele pot exista și nu trebuie ignorate.

În schimb, durerile toracice cu caractere ușoare pot apărea mai frecvent la femeile de vârsta 25-45, care de cele mai multe ori nu sunt de etiologie coronariană, dar pot fi de alte etiologii și mai degrabă pot ține de inimă (cum ar fi bolile congenitale), care nu sunt cu dureri (ele se numesc angină pectorală).

Dispnee sau lipsa de aer – este un alt semn de insuficiență cardiacă de diferite etiologii și dacă apare frecvent în cazul unei persoane, nu e de ignorat, se recomandă vizita la cardiolog pentru un control general.

Palpitațiile – pot fi și ele de mai multe feluri și le putem descrie ca fiind acele bătăi ale inimii care se simt mai tare, într-un mod mai accentuat, chiar deranjant. Ele pot fi rapide, tari (când auzim efectiv), puternice (mai pronunțate) sau neregulate (când la intervale scurte de timp bătăile pot fi mai rapide, alteori mai lente). O bătaie regulată nu presupune fix 70, 80 sau 90 de bătăi pe minut, ci faptul că bătăile sunt la același sau aproape la același interval de timp.

Aceste bătăi pot varia. De exemplu, în stare de repaos, la o persoană e normal să fie aproximativ între 50 și 90 (sau cel mult 100) de bătăi pe minut. La femei frecvența cardiacă este de regulă mai mare decât la bărbați, așadar nu trebuie să ne speriem dacă bătăile inimii regulate sunt de 90 bătăi pe minut. Palpitațiile pot exista datorită tulburărilor de ritm sau de conducere – care pot fi considerate boli de sine stătătoare, care deși nu presupun existența unei boli congenitale, ele pot fi depistate la un EKC efectuat la cardiolog (nici nu trebuie neapărat ecografie).

Scăderea toleranței la efort – este situația când ne putem gândi la o cauză fiziologică cum ar fi decondiționarea, care apare atunci când o persoană nu facem nicio mișcare mult timp și stă mult timp pe scaun. Atunci apare de regulă și sedentarismul și creșterea în greutate, ce pot duce la scăderea toleranței la efort. În cazul femeilor, ne putem gândi și la o boală a glandei tiroide (o problemă foarte frecventă în cazul femeilor), dar și la o anemie. Când ne „luptăm” cu o scădere a toleranței la efort trebuie să investigăm să vedem cauza, pentru că s-ar putea să fie o insuficiență cardiacă sau o cardiomiopatie, sau în cazul tinerilor adesea este cardiomiopatia dilatată – când inima se dilată și pompează aerul mai slab.

Leșinul sau pierderea cunoștinței – este un alt semn că merită investigată problema, deoarece poate fi nepericulos, să nu fie nicio problemă de sănătate ci doar ca un reflex, dar poate fi și semnul unei boli cardiace grave, cum ar fiaritmiile care sunt greu de diagnosticat fără un control la medicul specialist.

Iradierea este un alt semn – care presupune existența unei dureri în membrul superior stâng sau în zona gât-mandibulă și care, atunci când apare, există șanse să descoperim probleme coronariene, așadar merită investigate problemele.

Voi când ați fost ultima oră la cardiolog și cât de important vi se pare să avem grijă de sănătatea noastră feminină?

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter