Cancerul la sân: Povestea unei tinere supraviețuitoare

Povestea Larisei Peterson și drumul ei spre vindecare dintr-o boală care i-a luat mama încă de când era foarte tânără, te va atinge pe suflet cu siguranță. Larisa a învins boala despre care nu știa că poate fi învinsă și ne spune toată povestea de la diagnostic la viața după cancer.
Cancerul la sân

Articolul de azi este, de fapt, o poveste, un reportaj despre cancerul la sân și supraviețuirea unei boli necruțătoare care și-a lăsat amprenta dublu în viața personajului nostru.

Larisa Peterson este o tânără mamă, româncă plecată în SUA în urmă cu peste 10 ani, care nu doar a trecut prin cancer, dar boala i-a lăsat cicatrici și pe plan emoțional, deoarece i-a străpuns și mama în urmă cu câțiva ani.

Larisa trăiește în Los Angeles, unde este căsătorită cu John, fiind o adevărată luptătoare pentru viața și sănătatea ei. A fost diagnosticată cu cancer la sân în anul 2018, la doar câteva luni după ce i-a dat naștere unicului ei copil, un băiețel pe nume Johnny.

Din secunda în care a aflat că este posibil ca nodul la sâni pe care l-a descoperit ar putea fi de fapt cancer, Larisa a decis să-și ia sănătatea în propriile mâini și să nu lase nimic la voia întâmplării și, alături de tratamentele medicale și medicamentoase primite la centrele medicale din SUA, s-a autosesizat și a adoptat un stil de viață bazat exclusiv pe alimentație pe bază de plante, excluzând orice hrană de origine animală și orice altă hrană ce ar putea îngreuna însănătoșirea ei. În prezent, Larisa împărtășește cu publicul român pasiunea ei pentru gătit și dieta pe bază de plante pe canalul ei de YouTube LarisaInLosAngeles.

Ce simptome a avut și cum a aflat de diagnostic?

La 10 luni după naștere, Larisa a început să resimtă niște simptoame pe care și le explica cu faptul că e proaspătă mămică sau că alăptează, însă nu era așa, tot ce era în neregulă în viața ei atunci avea legătură cu cancerul.

A simțit o oboseală constantă, mânca excesiv și slăbea în continuu și apoi a descoperit și un nodul la sân care i-a dat motive de îngrijorare suficiente încât să-și consulte medicul de familie. Așa a ajuns la medici de specialitate care într-un final i-au dat verdictul: diagnosticul cu cancer la sân.

În momentul în care am aflat că am un nodul la sân și mi s-a spus despre biopsia ce trebuie efectuată, am început să plâng, spunând că am un copil mic și că nu pot să mor. Nu pot să-mi imaginez să nu fiu lângă copilul meu, pentru că eu când mi-am pierdut mama am fost un adult și tot mi-a fost greu, așa că nu am putut să concep ideea că pot să mor și copilul meu să crească fără mine, un copil de nici 1 an de zile. Așa am decis că orice ar fi, voi lupta și voi învinge cancerul.”, relatează Larisa, având experiența negativă cu mama ei, care nu a supraviețuit cancerului ovarian.

Nu s-a întrebat nicio clipă de ce i se întâmplă ei asta, ce a făcut ca să merite să aibă cancer, știa doar că trebuie să lupte și să supraviețuiască.

Ulterior a aflat că este și purtătoarea genei BRCA și că este deja în stadiul 3 al cancerului, care trebuia oprit de urgență să nu se răspândească în tot corpul ei.

Ce tratament și operații a avut?

La scurt timp după diagnostic și efectuarea testelor pentru a vedea ce tip de cancer are, în ce stadiu este și dacă este și purtătoarea genei BRCA, împreună cu medicul de familie au început realizarea unui plan concret de tratament care avea să înceapă cu chimioterapie, pentru a vedea cât de puternic este cancerul și cât de repede poate scăpa de el.

Medicul oncolog a făcut imediat trimiteri pentru realizarea tuturor analizelor necesare și am avut o primă consultație detaliată cu medicul. „Sincer, nu îmi amintesc nimic din acea discuție, pentru că era multă informație nouă pentru mine, dar știu că la finalul discuției l-am întrebat pe doctor dacă crede că voi învinge cancerul”, mai povestește Larisa.

Neprimind un răspuns prea încurajator, Larisa s-a îndreptat spre un alt doctor oncolog în orașul Santa Monica, care din start a avut o atitudine atât de pozitivă, încât excludea varianta nesupraviețuirii cancerului.

Tratamentul a constat în 4 ședințe de AC (tratament cu medicamentul de chimioterapie roșu, numit The Red Devil), administrate la câte 2 săptămâni, apoi urmând un tratament de chimioterapie numit Tucsol.

Prima ședință a fost cea mai grea, tratamentul în sine fiind dificil. Dificil a fost după administrarea tratamentului, nu în timpul acesteia. Înaintea fiecărei ședințe mi s-au făcut analize, a trebuit să aștept după rezultate, mi s-au dat diferite infuzii ca să nu-mi fie rău, iar după tratament am primit mereu perfuzii de hidratare pentru a împinge chimioterapia afară”, relatează Larisa.

Degeaba a administrat pastile împotriva stării de greață și rău, nu au folosit. Părul a început să-i cadă după prima ședință, iar după două săptămâni de la prima chimioterapie a fost nevoie să renunțe de tot la părul ei.

După toate ședințele de chimioterapie a urmat operația, care a constat în scoaterea a 4 ganglioni și a țesuturilor sânilor, respectiv renunțarea la ambii sâni, pentru care medicul chirurg și medicul estetician au realizat operația de îndepărtare și apoi înlocuire a sânilor naturali cu implanturi. După înlăturarea primilor 4 ganglioni și a țesuturilor sânilor, s-au făcut analizele pentru a se vedea dacă țesuturile mai conțin celule canceroase și dacă e nevoie să îndepărteze și ceilalți ganglioni, iar rezultatele fuseseră negative.

La final a făcut 30 de ședințe de radioterapie timp de 30 de zile, care din nou nu au fost ușoare, dar la final a avut operația în care i s-au scos implanturile provizorii și au fost înlocuite cu implanturile finale.

Din mai până în noiembrie 2018 a durat toată povestea de la diagnosticare și până la operație, după care mi-am promis că în viața asta voi face orice îmi cer medicii, numai să nu mai am de-a face niciodată cu cancerul”, mărturisește Larisa.

Viața după cancerul la sân

Viața Larisei s-a schimbat considerabil după experiența cu cancerul.

Înainte de toate, Larisa a decis să renunțe la alimentația nesănătoasă: zahăr, grăsimi animale și alte produse de origine animală, respectiv să introducă în viața ei sportul în fiecare zi.

„Un diagnostic de cancer nu este o sentință la moarte. Pe lângă echipa ta medicala cred ca cel mai important este să îți găsești și ceva, în care să ai credință. Găsește ceva ce funcționează pentru tine și pune-l în aplicare in fiecare zi. Noi, femeile, suntem obișnuite să avem grijă de iubit, soț, copii sau părinți, dar pentru a putea face toate astea, trebuie să avem în primul rând grijă de noi. De aceea e important să fim la zi cu toate controalele, analizelemedicale, mamografii/ecografii anuale etc. O boală descoperită în stadii incipiente, este o boală care are șanse mai mari de a fi vindecată. Și nu uitați, nicio vârstă nu e prea tânără pentru boală. Sănătate multă!” este mesajul transmis de Larisa vouă, cititoarelor noastre dragi.

Pe Femzone.ro veți putea citi zilnic articole pe teme de sănătate fizică și mentală, dar și pe subiecte de dietă, fitness, wellness și dezvoltare personală, toate acestea servind bunăstării voastre, femei dragi.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter