Anticoncepționalele – ce sunt, când se iau, pro și contra?

Ce sunt și cum funcționează anticoncepționalele? Care este adevărul despre cele mai frecvente mit-uri care circulă referitor la ele? Ne lămurește medicul ginecolog Dr. Leah Codruț, care răspunde tuturor întrebărilor pe care le-ai avut vreodată despre pilulele contraceptive, de la tratament la factor cauzator al cancerului.
Anticoncepționalele – pro și contra

Un alt subiect destul de controversat despre care abia am așteptat să stăm de vorbă cu medicul ginecolog, este cu privire la anticoncepționalele sau pilulele contraceptive. Dr. Leah Codruț ne lămurește cum stă treaba cu aceste pilule, cui și când i se recomandă să le ia și căror persoane nu li se recomandă deloc. Astăzi demontăm diferite teorii și preconcepții despre anticoncepționale!

Anticoncepționalele sunt de fapt niște pilule hormonale, folosite pentru a proteja împotriva unei sarcini nedorite. Însă, mai sunt folosite și în scop terapeutic, cum ar fi în cazul chisturilor ovariene, tulburărilor de ciclu menstrual (ciclu neregulat, sângerări abundente sau extrem de dureroase etc.), dar și în cazul hemoragiilor, însă consultul ginecologic este absolut obligatoriu.”, spune medicul de specialitate, dr. Leah Codruț.

Cine și cum poate administra aceste anticoncepționale?

Atunci când o femeie dorește să folosească ca metodă de protecție anticoncepționalele, se recomandă ca înainte să-și procure de la farmacie, să consulte medicul ginecolog pentru a vedea dacă starea ei de sănătate e compatibilă cu aceste pilule datorită conținutului de hormoni diferit.

Ideal este să facem un control înainte de prescripția pilulelor contraceptive, însă din păcate foarte puține femei respectă acest procedeu și nici măcar nu ne cer părerea, și iau anticoncepționalele pe considerentul că a luat și mama, și bunica, și prietena și nu s-a întâmplat absolut nimic. Eu totuși consider că înainte de a începe administrarea lor, trebuie să vedem ce îi prescriem pacientei, ca să aibă un dozaj potrivit de hormoni.”, mai spune dr. Leah Codruț.

De câte tipuri sunt anticoncepționalele?

De foarte multe ori, anticoncepționalele sunt benefice și pot ajuta în tratamente. Majoritatea lor sunt combinații între anumite forme de estrogen și anumite forme de progesteron, dar există și unele doar pe bază de progesteron, care pot fi administrate și femeilor care alăptează.

În ceea ce privește administrarea cu scop preventiv, înainte de toate să vedem de câte tipuri și feluri există anticoncepționalele:

  • 1). Anticoncepționale care se iau în dozaj zilnic de 28, cât durează un întreg ciclu menstrual, inclusiv perioada menstruației (sângerării) propriu-zise
  • 2). Anticoncepționale care se iau 21 de zile cu 7 zile pauză în care vine menstruația, iar din a 8-a zi se începe o nouă folie
  • 3). Anticoncepționale care se iau 24 de zile cu 4 zile pauză, după care se începe o nouă folie

Cum trebuie administrate corect anticoncepționalele și când e bine să facem pauză?

De regulă, aceste anticoncepționale nu se administrează după ureche și nicidecum nu se începe în orice moment sau fază a ciclului menstrual.

Atunci când o femeie începe să ia anticoncepționale de exemplu din categoria 21 cu 7, prima pilulă de pe folie se ia în prima zi de menstruație (sângerare), aceea fiind ziua 1 de ciclu menstrual, timp de 21 de zile, în principiu la aceeași oră, în fiecare zi, căci dacă există diferențe de 4-5 ore de administrare de la o zi la alta, e ca și cum nu am fi făcut nimic. Trebuie să existe continuitate și disciplină privind orele de administrare. Dacă într-o zi persoana în cauză uită să ia o pastilă, nu trebuie să ia a doua zi 2 pastile, ci continuă administrarea pastilelor în mod obișnuit și pur și simplu se recomandă 14 zile de protecție suplimentară pe lângă pilule.”, mai spune dr. Leah Codruț.

Recomandarea specialistului este ca după 3-4 luni de administrare să se facă 1 lună pauză și tot așa, pentru ca organismul să respire.

Deși după începerea administrării pilulelor, se recomandă ca timp de 14 zile să se mai folosească totuși o metodă alternativă de protecție în paralel, deoarece ele necesită timp să-și facă efectul dorit privind protecția, asta nu înseamnă că după încetarea administrării anticoncepționalelor, acesta își face efect încă 14 zile. Cu alte cuvinte, după terminarea tratamentului, de a doua zi deja există un risc de sarcină.

Căror femei nu li se recomandă să ia anticoncepționale?

Ca orice medicament, și anticoncepționalele pot avea multe beneficii pe de o parte, dar pot cauza și probleme, pe de altă parte pentru că se metabolizează la nivelul ficatului.

Nu recomandăm administrarea de anticoncepționale pacientelor cu probleme hepatice, cardiovasculare, cu istoric de AVC, cu probleme hipertensive etc, precum nici pacientelor peste 40 de ani, deoarece există riscul apariției patologiilor cardiovasculare, diabet etc. Practic, pe măsură ce trece timpul, riscul să apară probleme e tot mai mare și recomandăm individualizarea administrării anticoncepționalelor în funcție de fiecare caz în parte.”, mai spune medicul.

Un alt aspect de luat în seamă atunci când o femeie se gândește la utilizarea acestei metode contraceptive, este cel referitor la existența unor noduli la nivelul sânilor, fiind necesar un consult de specialitate încă anterior începerii administrării pilulelor contraceptive pentru a evita probleme serioase și grave ce pot apărea în timp.

Adevăr sau Mit? Medicul ne lămurește

#1 Mit: Dacă iei anticoncepționale, nu mai poți să faci copii nici după ce te oprești.

Adevăr: Eu spun că nu este adevărat sub nicio formă, nu există niciun fel de afectare în acest sens. După ce se oprește administrarea anticoncepționalelor, pacienta poate să înceapă să facă copii.

#2 Mit: Dacă te oprești din luat anticoncepționale, trebuie să aștepți câteva luni înainte să faci copii.

Adevăr: Opinia mea este că nu are niciun fundament această afirmație. Nu există studii care să zică că trebuie să aștepți X luni între cele 2 perioade.

#3 Mit: Anticoncepționalele protejează 100% de o sarcină nedorită.

Adevăr: Studiile spun că rata de protecție a pilulelor contraceptive este de 96-97%, adică cu pilule cu tot se poate obține o sarcină, mai ales dacă pastilele nu sunt administrate corect. Aceeași rată de protecție o oferă și celelalte metode contraceptive.

#4 Mit: Chistul ovarian se tratează cu anticoncepționale.

Adevăr: Chistul ovarian este consecința unui dereglaj hormonal, motiv pentru care medicii ginecologi folosesc anticoncepționalele ca tratament pentru această problemă, pentru a se repara deficitul hormonal.

#5 Mit: Dacă iei anticoncepționale, faci cancer la sâni.

Adevăr: În ceea ce privește nodulii la sâni, nu se administrează anticoncepționale femeilor în aceste situații, deoarece nodulii mamari (la fel ca și chistul, fibroamele și polipii), sunt structuri hormonale și ele se hrănesc cu acești hormoni din pilule și atunci când apar nodulii, nu le dăm motive să se hrănească și să crească. Anticoncepționalele nu sunt cauzele pentru care apar acești noduli, dar dacă ei există, nu administrăm pilulele pentru motivele enumerate mai sus.

#6 Mit: Pe durata tratamentului cu anticoncepționale, ciclul menstrual este exact la fel ca înainte.

Adevăr: Faptul că prin administrarea acestor pilule se reglează menstruația, nu înseamnă că întreg ciclul este la fel, deoarece pe durata administrării anticoncepționalelor femeile nu ovulează.

#7 Mit: Anticoncepționalele dau hormonii peste cap și apar stările de agitație.

Adevăr: Este o particularitate a fiecărui caz, nu o regulă generală. Se poate întâmpla, într-adevăr, deoarece în momentul administrării anticoncepționalelor, organismul se trezește cu ceva ce avea prea mult sau prea puțin înainte, și se adaptează, doar că adaptarea asta poate presupune manifestarea emoțională ca o consecință a administrării anticoncepționalelor. Însă asta nu se poate pune tot timpul pe seama anticoncepționalelor.

Pe dr. Leah Codruț și colegii săi îi găsiți la Clinica Gynoprax din Satu Mare, iar pe Femzone.ro puteți citi mai multe articole pe teme ginecologice.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter