Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini

Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini îți aduce mai aproape Afganistan-ul, fiind o poveste despre talibani și cum a devenit această țară, cultură și acest popor o ruină datorită războaielor dintre popoare.
Splendida cetate a celor o mie de sori

Recenzia de azi e despre Splendida cetate a celor o mie de sori, scrisă de Khaled Hosseini. Puțini sunt cei care nu au auzit de războaiele din Afganistan, de talibani și de problemele din această țară cu o cultură atât de bogată și datând de milenii, aflată astăzi în ruine din cauza neînțelegerilor politice din ultimul secol.

Khaled Hosseini este un scriitor afgan, refugiat în Statele Unite împreună cu familia în anii 80. De profesie medic, el a cunoscut succesul literar cu trilogia Kabulului : Vânătorii de zmeie, Splendida cetate a celor o mie de sori și Și munții au ecou. Cărțile lui tratează problemele din țara natală, într-un stil poetic și fără să fie pretențios, cu imagini uneori crud de realiste.

Splendida cetate a celor o mie de sori a apărut în română în 2007 la editura Niculescu, în traducerea din limba engleză a Crenguței Năpristoc.

Trebuie să știți de la început că este o carte foarte dură pe alocuri, cu scene de violență (conjugală în special, dar și violența războiului) pe care nu ai cum să nu ți le imaginezi în minte și care pe mine m-au făcut să simt un mare nod în stomac și lacrimi în ochi. Aviz așadar celor mai sensibili la astfel de descrieri.

Splendida cetate a celor o mie de sori spune povestea a două femei, Mariam și Laila, făcând parte din generații diferite. Cartea are o desfășurare cronologică, povestea lui Mariam fiind cea care deschide narațiunea. Fiica nelegitimă a unui mare bogătaș din Herat, Mariam își trăiește copilăria alături de mama ei, o femeie înăsprită și înăcrită de grijile vieții. Tatăl fetei o vizitează frecvent, făcând-o pe Mariam să viseze la un alt fel de viață, la care nu ar avea niciodată dreptul. Când mama ei se sinucide, familia tatălui său o mărită forțat la 15 ani cu Rasheed, un bărbat văduv mult mai în vârstă cu care Mariam se mută la Kabul. După o foarte scurtă perioadă în care lucrurile par a merge bine și după mai multe sarcini pierdute de Mariam, Rasheed își dezlănțuie asupra ei o violență atroce, de care nimeni nu o poate apăra timp de mai bine de 20 de ani.

Laila, cea de-a doua protagonistă a cărții, are o copilărie oarecum asemănătoare cu cea a lui Mariam: mama sa își plânge neîncetat cei doi fii morți ca martiri în război, nebăgând în seamă nevoia de afecțiune a fiicei sale. Tatăl său, fost profesor dat afară de regimul la putere în Afganistanul anilor 80-90, a încercat să-i ofere șansa la educație, a trimis-o la școală și i-a spus mereu că poate fi orice își dorește. În adolescență, Laila se îndrăgostește de Tariq, prietenul ei din copilărie, de care este despărțită brusc, când băiatul se refugiază în Pakistan din cauza violențelor războiului civil din Afganistan. Părinții Lailei sunt amândoi uciși de o bombă și astfel fata se trezește în casa vecinilor săi Rasheed și Mariam. Când află de la un necunoscut că și Tariq a murit în  Pakistan, Laila acceptă deznădăjduită să se mărite cu Rasheed, mai ales că își dăduse seama că este însărcinată cu copilul lui Tariq. Ca și în cazul lui Mariam, după o perioadă, Rasheed devine violent, iar între cele două soții începe să se țeasă o complicitate care îmbină rezistența stoică în fața violenței conjugale și a neajunsurilor unei țări în război continuu cu o dragoste mamă-fiică ce se dezvoltă între cele două, capabile de cele mai mari sacrificii.

Desigur, nu vă voi dezvălui finalul cărții. Mie mi-a plăcut foarte mult povestea, dar și documentarea istorică: personaje reale, politicieni din mai multe tabere, diverse evenimente istorice din epoca modernă și contemporană constituie fundalul pe care Hosseini își țese povestea și mărturisesc că am aflat unele lucruri despre care nu știam.

Pe voi ce v-a impresionat cel mai mult? Ce alte cărți cu tematică asemănătoare ați citit și v-au plăcut?

SHARE

Larissa Luică

Redactor-colaborator, Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter