Recenzie: Ultimul mesaj – de Laura Dave

Romanul Laurei Dave, Ultimul mesaj, este un adevărat deliciu, publicat în 2021. Este povestea lui Hannah, p poveste nespusă, care se întoarce ca un bumerang invizibil și ne dă viața peste cap. Citește recenzia Murmur despre roman și vezi dacă îți trezește interesul pentru a-i da o șansă.
Recenzie: Ultimul mesaj – Femzone.ro

Romanul Ultimul mesaj al scriitoarei Laura Dave a fost publicat în 2021 în colecția Buzz Books a editurii Litera, tradusă de Mihaela Serea.

Laura Dave este o scriitoare americană contemporană. Jurnalistă de profesie, dar cu studii de literatură engleză și scriere creativă, ea a publicat mai multe romane, unele traduse și în română, precum și eseuri în presa americană.

Romanul se desfășoară în principal în jurul a două personaje feminine. Hannah este căsătorită nu de foarte mult timp cu Owen, pentru care a hotărât să-și schimbe viața și să se mute în altă parte a țării pentru a i se alătura. Tot ceea ce umbrește într-o oarecare măsură fericirea lui Hannah este relația destul de dificilă cu Bailey, fiica adolescentă a lui Owen, care acceptă cu greu noua prezență feminină din viața tatălui său și a sa.

Și totuși, într-o zi Owen dispare complet din viața celor două, lăsând în urmă foarte multe întrebări fără răspuns, o sumă foarte mare de bani într-o geantă și un singur mesaj pentru Hannah: „Protejeaz-o”. Mai întâi, se presupune că Owen încearcă să scape de niște acuzații de fraudă într-un caz ce tocmai afectează firma de IT la care lucra și care ține capul de afiș al ziarelor și televiziunilor. Dar pe parcurs, în timp ce Hannah încearcă disperată să descopere adevărul, o poveste mai sumbră apare la suprafață, iar Hannah află că tot ceea ce știa despre soțul său era o minciună. Totul în timp ce se află sub privirea FBI-ului și al șerifilor federali.

Împreună cu Bailey, Hannah pleacă în căutarea unor indicii care să le spună unde ar putea fi tatăl și respectiv soțul lor. Astfel, aflăm și noi împreună cu Hannah și Bailey că adevăratul nume al lui Owen era Ethan, că Bailey se numea de fapt Kristin și că amândoi se aflau în programul de protecție a martorilor ca urmare a unei povești încâlcite pornite de la bunicul matern al lui Bailey, un cunoscut avocat al mafiei.

Dilema în care se află Hannah este aceea de a o apăra pe Bailey, cu prețul căsniciei sale, sau de a alege să-l regăsească pe Owen și să bulverseze viața deja fragilă a adolescentei reintrând încă o dată în programul de protecție al poliției.

Pe coperta cărții este scrisă fraza „Cu toții avem povești pe care nu le spunem niciodată”. Chiar dacă romanul Laurei Dave nu este nici pe departe vreo capodoperă literară, ci mai degrabă un roman de citit în tren, la plajă sau pur și simplu de destindere, povestea nu poate să nu ne ridice niște întrebări asupra a ceea ce suntem, cât de bine îi cunoaștem pe cei de lângă noi și, mai ales, ce am fi capabili să facem pentru ei. Căci acele povești pe care nu le spunem niciodată se pot întoarce într-o zi ca un bumerang invizibil și să ne dea peste cap viața. Tăcerea poate fi la fel de ocrotitoare pe cât de periculoasă.

Dacă veți citi cartea și veți afla decizia lui Hannah, mi-ar plăcea să-mi spuneți în comentarii ce ați fi ales în locul ei.

SHARE

Larissa Luică

Redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter