Romanul Ultimul mesaj al scriitoarei Laura Dave a fost publicat în 2021 în colecția Buzz Books a editurii Litera, tradusă de Mihaela Serea.
Laura Dave este o scriitoare americană contemporană. Jurnalistă de profesie, dar cu studii de literatură engleză și scriere creativă, ea a publicat mai multe romane, unele traduse și în română, precum și eseuri în presa americană.
Romanul se desfășoară în principal în jurul a două personaje feminine. Hannah este căsătorită nu de foarte mult timp cu Owen, pentru care a hotărât să-și schimbe viața și să se mute în altă parte a țării pentru a i se alătura. Tot ceea ce umbrește într-o oarecare măsură fericirea lui Hannah este relația destul de dificilă cu Bailey, fiica adolescentă a lui Owen, care acceptă cu greu noua prezență feminină din viața tatălui său și a sa.
Și totuși, într-o zi Owen dispare complet din viața celor două, lăsând în urmă foarte multe întrebări fără răspuns, o sumă foarte mare de bani într-o geantă și un singur mesaj pentru Hannah: „Protejeaz-o”. Mai întâi, se presupune că Owen încearcă să scape de niște acuzații de fraudă într-un caz ce tocmai afectează firma de IT la care lucra și care ține capul de afiș al ziarelor și televiziunilor. Dar pe parcurs, în timp ce Hannah încearcă disperată să descopere adevărul, o poveste mai sumbră apare la suprafață, iar Hannah află că tot ceea ce știa despre soțul său era o minciună. Totul în timp ce se află sub privirea FBI-ului și al șerifilor federali.
Împreună cu Bailey, Hannah pleacă în căutarea unor indicii care să le spună unde ar putea fi tatăl și respectiv soțul lor. Astfel, aflăm și noi împreună cu Hannah și Bailey că adevăratul nume al lui Owen era Ethan, că Bailey se numea de fapt Kristin și că amândoi se aflau în programul de protecție a martorilor ca urmare a unei povești încâlcite pornite de la bunicul matern al lui Bailey, un cunoscut avocat al mafiei.
Dilema în care se află Hannah este aceea de a o apăra pe Bailey, cu prețul căsniciei sale, sau de a alege să-l regăsească pe Owen și să bulverseze viața deja fragilă a adolescentei reintrând încă o dată în programul de protecție al poliției.
Pe coperta cărții este scrisă fraza „Cu toții avem povești pe care nu le spunem niciodată”. Chiar dacă romanul Laurei Dave nu este nici pe departe vreo capodoperă literară, ci mai degrabă un roman de citit în tren, la plajă sau pur și simplu de destindere, povestea nu poate să nu ne ridice niște întrebări asupra a ceea ce suntem, cât de bine îi cunoaștem pe cei de lângă noi și, mai ales, ce am fi capabili să facem pentru ei. Căci acele povești pe care nu le spunem niciodată se pot întoarce într-o zi ca un bumerang invizibil și să ne dea peste cap viața. Tăcerea poate fi la fel de ocrotitoare pe cât de periculoasă.
Dacă veți citi cartea și veți afla decizia lui Hannah, mi-ar plăcea să-mi spuneți în comentarii ce ați fi ales în locul ei.