Recenzie: Trupul mamei mele, de Fawzia Zouari

O lectură excepțională, Trupul mamei mele este un roman sensibil și delicat, ce conține elemente din autobiografia scriitoarei Fawzia Zouari - pe care le inserează în ficțiunea romanescă pentru a-l transpune pe cititor în universul Yamnei, o femeie beduină din Tunisia și mama naratoarei.
Trupul mamei mele

Săptămâna aceasta, în rubrica Murmur, ne clătim mintea cu Trupul mamei mele – un roman tare interesant, pe care dorim să vi-l recomandăm cu titlu de delectare de weekend și nu numai.

Apărută în 2020, în colecția La feminin a editurii Casa cărții de știință, în traducerea din franceză a Alexandrei Ionel, Trupul mamei mele este un roman sensibil și delicat, chiar dacă abordează teme destul de problematice.

Trebuie să recunosc că nu am citit încă traducerea în română, căci prefer mereu să citesc versiunile originale atunci când pot avea acces la ele. Având în vedere interesul meu personal și profesional pentru literatura francofonă din spațiul arabo-musulman și faptul că romanul a primit în 2016 premiul Prix des 5 continents de la Francophonie, nu avea cum să-mi scape această lectură. Așa că am citit, chiar mult înainte de apariția traducerii în română, varianta originală franceză Le corps de ma mère.

Fawzia Zouari este o scriitoare și jurnalistă tunisiană care lucrează și trăiește la Paris. Provenind dintr-o familie destul de înstărită, a fost prima fată din familie care a avut dreptul să-și continue studiile fără să fie obligată să se căsătorească foarte devreme, după obiceiurile culturale ale țării sale. Are un doctorat în literatură franceză și comparată la Sorbona și este în prezent o scriitoare recunoscută pentru calitatea scrierilor sale care, în materie de romane, aduc mereu în prim-plan dificultățile femeilor din Maghreb, emigrate în Occident sau rămase în țările de origine.

De ce Trupul mamei mele?

Trupul mamei mele este un roman care conține elemente din autobiografia scriitoarei pe care le inserează în ficțiunea romanescă pentru a-l transpune pe cititor în universul Yamnei, o femeie beduină din Tunisia și mama naratoarei. Yamna și-a trăit aproape toată viața urmând, sau mai bine spus supunându-se (căci este foarte dificil să vorbești despre a alege un anumit stil de viață în cazul în care societatea ți-l inoculează din copilărie) normelor și cutumelor societății tradiționale tunisiene. Povestea este spusă de fiica personajului principal, Rym, chemată urgent din Franța la căpătâiul Yamnei. Naratoarea își pune în cap să afle și să povestească viața mamei sale, lucru aproape de neînchipuit în cultura musulmană, care pune accent pe discreție în privința vieții private și mai ales a vieții femeilor. Prin intermediul mai multor personaje, dar și din propriile amintiri, ea reușește să retraseze o poveste de viață plină de aventuri, secrete, un amestec interesant de realitate și de ficțiune sau chiar de supranatural.

Ceea ce mi se pare însă și mai interesant este modul în care Fawzia Zouari reușește să ne prezinte, prin intermediul punerii în scenă a mai multor personaje feminine, etapele vieții femeilor din societatea tradițională patriarhală tunisiană. Cred că este important să descoperim, și prin intermediul literaturii, culturi, cutume, societăți, influențe, pentru a ne lărgi orizontul, a scăpa de prejudecăți, a recunoaște diversitatea culturală și, mai ales, a ne forma un spirit critic privind lumea care ne înconjoară. Uneori, comparându-ne cu alții, ne descoperim mai ușor pe noi ca societate, cu defecte și calități.

După ce citești cartea, spune-ne impresiile tale în comentarii! Citește și alte recomandări ale colegei noastre în materie de lectură și filme!

SHARE

Larissa Luică

Redactor colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter