Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Apăruta la Editura Litera în 2019, tradusă Adina și Gabriel Ratiu, Rețeaua Alice este o carte interesantă din mai multe puncte de vedere: al subiectului, al structurii, al personajelor.

Cartea este structurată după două planuri distincte, dar legate de unele personaje și de unele corelații situaționale, două povești diferite, având loc la 30 de ani distanță, care se întrepătrund prin intermediul a două personaje. Din punct de vedere cronologic, prima poveste începe în 1915 și este cea a Evelynei Gardiner, o tânără englezoaică care își dorește foarte mult să lupte în războiul abia început, ce avea să devină Primul Război Mondial. Deoarece femeile nu se puteau înrola, Evelyn acceptă să devină spioană a Marii Britanii în Franța. Sub numele Marguerite Le Francois, tânăra este trimisă în misiune la Lille, unde se angajează chelneriță într-un restaurant al unui francez, Rene Bordelon, unde se adună ofițerii nemți și unde Eve are ocazia de a strânge informații prețioase. Ea face parte dintr-o rețea de spioni condusă de Lili, alias Alice Dubois, pe numele său adevărat Louise de Bettignies (personajul a existat cu adevărat și este într-o oarecare măsură punctul de plecare al romanului, la fel și ca unele evenimente istorice relatate în carte). Pentru a nu se deconspira și a nu deconspira rețeaua, Eve devine amanta lui Bordelon, având astfel acces la și mai multe informații. Din nefericire, la un moment dat, Lili este arestată, Bordelon află și el adevărul și o torturează pe Eve (scena este destul de dură și dificil de digerat).

Cea de-a doua parte a poveștii o are în centru pe Charlie St Clair, o tânără americancă al cărei frate se sinucisese pe fondul stresului post-traumatic de după al Doilea Război Mondial, ajunsă în Europa  forțată de părinți pentru a avorta. Să nu uităm că acțiunea se petrece spre sfârșitul anilor 1940, când a avea un copil nelegitim era foarte rău văzut de societate. Charlie decide însă să plece în căutarea verișoarei sale Rose, dispărută și ea în război, și ajunge astfel să o întâlnească pe Eve și să plece pe urmele lui Rene Bordelon. Vom afla că acesta fusese implicat și în sfârșitul tragic al lui Rose. Însoțite de Finn, șoferul lui Eve, cele două femei își împletesc poveștile, punând cap la cap piesele de puzzle din două povești tragice. Duritatea evenimentelor din cele două războaie este edulcorată de povestea de dragoste ce se țese între Charlie (care hotărăște să păstreze copilul până la urmă) și Finn, dând romanului un happy-end necesar.

Mi-a plăcut foarte mult intertextualitatea și numeroasele referințe la opera poetică a lui Charles Beaudelaire, în special la Florile răului. Chiar dacă sunt puse într-un context care te poate face să le detești, fiind poeziile preferate ale lui Rene Bordelon, mi-a plăcut totuși acest detaliu folosit de autoare.

Mi-a plăcut de asemenea faptul că autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

Dacă ați citit deja Rețeaua Alice, aștept să-mi spuneți care este personajul vostru preferat și de ce. Mie mi-a plăcut Lili, poate și pentru că știu că a existat cu adevărat.

Ce-ți mai recomandă Murmur? Descoperă aici!

SHARE

Larissa Luică

Redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter