Recenzie: Iubire amară de Elena Ferrante

Un roman, o poveste despre Delia, o tânără care se vede nevoită să se întoarcă la Napoli, după ce își pierde mama, care moare subit și neașteptat în condiții destul de suspecte. Deși are o structură greoaie cartea, cu puțină răbdare nu veți regreta dacă-i dați o șansă!
Iubire amară

Apărută la editura Pandora în traducerea Ceraselei Barbone, în 2018, Iubire amară este romanul de debut al Elenei Ferrante.

Pe Elena Ferrante o cunoașteți și voi, poate, ca fiind autoarea cărții Prietena mea genială. Este o autoare italiană care scrie sub pseudonim și despre viața căreia se știu foarte puține detalii. Cărțile sale sunt însă foarte apreciate, traduse peste tot în lume și ecranizate.

Iubire amară este cartea de debut a Elenei Ferrante, publicată în 1992, cu un mare succes in lumea literară.

Iubire amară spune povestea câtorva zile din viața Deliei, o tânără nevoită să se întoarcă la Napoli, orașul său natal, după moartea neașteptată și în condiții suspecte a mamei sale,  Amalia.

Trebuie să vă spun de la început că, din punct de vedere al structurii, nu este o carte foarte ușor de citit, căci povestea nu este liniară. În cele câteva zile petrecute la Napoli, Delia reconstruiește din propriile amintiri, învață să discearnă realitatea de ceea ce mintea sa de copil crease și păstrase că fiind amintiri veridice. Delia ajunge astfel să o cunoască sau să o re-cunoască pe Amalia și, implicit, reușește să afle multe despre ea însăși, despre copilăria sa, despre traumele adânc îngropate și despre relația complicată pe care a avut-o cu mama sa.

De altfel, tocmai această relație dificilă pare să subiectul central al romanului. Legătura mamă-fiică este exprimată prin „moștenirea” pe care Amalia i-o lasă fiicei sale: câteva obiecte de lenjerie intimă fină, cumpărată de la un magazin de lux. Aflăm de altfel că Amalia încercase înainte să moară, să scape de lenjeria sa veche și urâtă, ca si când ar fi vrut să o elibereze pe fiica sa de trecutul său urât, dureros, plin de gelozie, de violență și de lipsuri, și să-i ofere șansa de a o lua de la capăt, spre un viitor frumos, delicat, de lux.

Părere mea personală: mi-a plăcut subiectul, relația mamă-fiică, traumele pe care le poate cauza in ambele direcții sunt încă trecute adesea sub tăcere în societatea noastră. Mi-a fost însă destul de greu să urmăresc firul narativ  printre diverse povești, amintiri și minciuni sau omisiuni. La final, nu am fost deloc sigură că am înțeles exact ce se întâmplase cu adevărat. In același timp, cred că aceasta a fost și intenția Elenei Ferrante: să ne lase pe gânduri și cu întrebări de pus nouă înșine.

Sunt curioasă, așadar, dacă ați citit cartea, care a fost impresia voastră.

SHARE

Larissa Luică

Redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter