Recenzie film: Hi, Barbie!

Barbie sau Oppenheimer e filmul anului 2023? Ei bine, eu pentru moment am ales să vorbesc despre Barbie. Este un film care te surprinde de la primul ”Hi, Barbie!”, atât vizual, cât și prin conținut. Un film cu sclipici care vorbește despre lucruri nu prea strălucitoare a oamenilor din afara lumii perfecte a Barbie land.
hi barbie recenzie film

Hai să vorbim și noi despre Barbie, dacă tot a fost de curând premiera filmului. Nu este un secret faptul că eram nerăbdătoare să îl văd. Și nici nu e de mirare, luând în considerare marketingul masiv din jurul filmului. Anul trecut apăreau primele poze cu Margot Robbie și Ryan Gossling pe role, care anunțau că vara aceasta se va colora în… barbie pink. Am urmărit cu o curiozitate intensă covoarele roșii unde, de anul trecut, s-au lansat colecții una mai roz ca cealaltă. Personal, cea a lui Valentino este favorita mea.  Și uite așa s-a născut și trendul barbie core. Nu are sens să spun că îmi place trendul ăsta la maxim, nu?

Dar să revin la film, pentru că din 2022 eram fixată pe el. Și văzându-l aș spune că am sentimente mixte cu privire la el. Văzusem un interviu cu Margot Robbie, care vorba fie între noi, este superbă 🤩, în care spunea că este un film pentru toți. Acum câteva ore aș fi zis altceva, dar după ce s-au mai așezat lucrurile trebuie să spun ca da… este într-adevăr un film pentru toți. Primești o perspectivă istorică asupra păpușii Barbie. Evident, aceasta este presărată cu ironii ici și colo. Un plus major pentru mine este faptul că filmul nu se ia atât de în serios. Mi s-a părut că este un umor ușor de înțeles, dar și cu numeroase substraturi. Și este o chestie smart că este scris într-o manieră atât de ingenioasă.

Ce poți învăța vizionând Barbie?

În urma vizionării, am rămas cu câteva lucruri în cap legate de Barbie. La finalul zilei și eu am crescut jucându-mă cu păpușa blondă, care nu era doar frumoasă, dar putea fi orice își dorea. Iar ea fiind o extensie a mea, la rândul meu și eu puteam să fiu orice. Ideea de bază a filmului îmi place mult. Într-o lume în care ca femei suntem bombardate de mesaje contradictorii, în care suntem obiectificate, în care discutăm de o aparentă egalitate, ești încurajată să fii autentică. Iar acest mesaj este cu atât mai puternic cu cât îți este transmis de alte femei.

Să nu uităm că regizorul este o femeie, iar personajul principal este tot o femeie care alege să fie sinceră și asumată în deciziile ei. Este un film plin de empatie și de bătălii cu care ne confruntăm zilnic. Este despre schimbare, despre compromisuri și despre acceptare. Mai este și un film despre a fi puternică, despre a fi curajoasă și despre a lua inițiativă. Una peste alta este un film cu „50 shades of pink” presărat cu sclipici.

Nu vreau să îți stric plăcerea de a viziona filmul, însă vreau să mă opresc la două aspecte pe care să le punctez. Noi nu prea vorbim despre a îmbătrâni…. femeile nu au voie să îmbătrânească, nu-i așa? Deși pentru o milisecundă, are loc o scenă înduioșătoare când Barbie și Ken ajung în lumea reală, în care ni se atrage atenția că indiferent de vârstă femeile sunt frumoase. Într-o cultură obsedată de tinerețe, un astfel de mesaj trebuie menționat și întărit. Nu avem termen de expirare. Și nici nu ar trebui să acceptăm ca cineva să ne spună altceva.

O a doua chestiune este cea legată de modul în care este creionat personajul masculin. La fel cum Barbie are fațete multiple, așa are și Ken.  Deși arată „perfect”, nu este suficient. Vedem aici un Ken îndrăgostit, dar cu multe îndoieli. Iar, un alt lucru despre care nu vorbim este latura nesigură a bărbaților. E prezentată într-un stil ce dă a parodie, dar nu e castrant. Adevărul e că nesiguranța nu este foarte atractivă. Bineee… ce o face totuși atractivă este forma pe care a luat-o, adică a lui Ryan Gossling, daca înțelegi ce vreau să spun 😏… deși, partenera mea de cinema ar spune altceva 😅

Buuuun, una peste alta, ca să te liniștesc, nu trebuie să fii echipată în barbie pink și să fii cu sclipici pentru a viziona filmul. Dar, nu strică, dacă totuși vrei să ai parte de toată experiența. Nu te du cu așteptări, este un film ușor, dar care este atât de profund, pe cât vrei tu să fie. Deci, vizionare plăcută și povestește-mi care a fost scena ta preferată.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter