Cei și cele cărora le-a plăcut „House of Cards” vor fi cu siguranță cuceriți de „Diplomata”. Mie mi-a plăcut foarte mult și este, pentru moment, în topul meu de anul acesta. Abia aștept să apară sezonul al doilea.
Nu mă mai uitasem de mult la un serial cu teme politice, chiar de la „House of Cards” mai sus menționat, așa că m-am grăbit să îl văd când l-am văzut pe primele locuri în topul Netflix, dar nu mă așteptam să fie așa de captivant.
Kate Wyler este o specialistă în situații de criză militară și politică și tocmai se pregătește să plece într-o misiune în Afganistan. Este obișnuită cu pericolul, feminitatea nu este tocmai ceva ce ar pune în valoare și se bazează în principal pe integritatea și inteligența sa. Este căsătorită cu Hal, și el diplomat de carieră, fost ambasador la rândul lui și un bărbat extrem de carismatic. Specialitatea lui: rezolvarea problemelor în cele mai bombastice moduri. Este așadar ușor de înțeles că soția lui a fost mereu pusă în umbră și că mariajul lor este pus în pericol. Și totuși…
Statele Unite au nevoie de un nou ambasador la Londra. Contrar tuturor așteptărilor Kate este cea aleasă pentru acest rol deosebit de important. În plus, o criză diplomatică internațională tocmai a apărut și este în plină desfășurare, după ce un vas al armatei britanice a fost atacat. Bănuiala se îndreaptă spre Iran, însă nici Rusia nu pare a fi în afara suspiciunilor. Kate este deci aruncată în focul evenimentelor politice, însă nu fără un scop pe care ea nu-l cunoaște la început: este testată pentru a vedea dacă ar putea fi o candidată bună la vicepreședinția Statelor Unite.
Serialul este foarte bine construit, după părerea mea, personajele sunt bine conturate, Kate și Hal sunt un cuplu exploziv (scena în care se ceartă în grădină este savuroasă). Mi-au plăcut foarte mult nenumăratele referiri la evenimente reale (de la Watergate la Brexit, 11 septembrie, războiul din Irak și Afganistan, conflctul din Palestina și actualul război din Ucraina, printre altele), căci îl ancorează într-o realitate cunoscută nouă și face ca povestea să fie extrem de credibilă. Culisele jocurilor politice, felul în care lucrurile se află din conversații pe la colțuri, modul în care se rup alianțe și se negociază altele, obligația de a juca niște roluri prestabilite și în care uneori protagoniștii nu se regăsesc… O, și ar mai fi atât de multe de spus, dar vă voi lăsa să descoperiți singuri.
Situațiile acestea tensionate, extrem de serioase, în care se pune în joc chiar viitorul și existența lumii în care trăim, au fost contrabalansate perfect de scenariști cu multe situații pline de umor: aminteam mai devreme cearta din grădină, dar ar mai fi și altele, un președinte american foarte interesat de un copac în plină posibilă răcire a relațiilor cu Marea Britanie etc.
Dacă v-am stârnit curiozitatea și v-ați uitat la serial, nu ezitați să-mi spuneți părerea despre el. Ce personaj ați îndrăgit mai mult? Kate sau Hal?
P.S. Feminista din mine s-a bucurat mult când a văzut titlul tradus la feminin!