Recenzie carte: Iubirile croitoresei, de Maria Duenas

Iubirile croitoresei ne surprinde plăcut prin caracterul imprevizibil pe care îl are acțiunea. Vă plac cărțile cu substrat istoric? Iubirile croitoresei, scrisă de Maria Duenas ne călăuzește într-o poveste captivantă din anii 30.
iubirile croitoresei

Am descoperit romanul Iubirile croitoresei de Mariei Duenas dintr-o pură întâmplare acum mulți ani, în versiunea franceză. M-am bucurat mult să-l regăsesc în traducerea în română de Ileana Scipione, apărut la editura Polirom în 2013.

Mă așteptam, trebuie să recunosc, să dau peste un roman sentimental și mă și pregătisem sufletește pentru o intrigă foarte previzibilă, așa cum este cazul pentru acest gen de roman. Traducerea titlului a fost, de asemenea, înșelătoare.

Începutul romanului părea să răspundă pe deplin așteptărilor mele mărunte: în anii 30, Sira Quiroga, o tânără modestă din Madrid pare că are un destin deja scris: să-și urmeze mama în meseria de croitoreasă și să se căsătorească din dragoste cu un bărbat de aceeași condiție. Viața sa se va schimba drastic atunci când îl întâlnește pe Ramiro, un seducător de care se îndrăgostește nebunește. În același timp, Sira își cunoaște tatăl, un aristocrat bogat care îi dă bani și bijuterii. Sira îl urmează pe Ramiro în Maroc, îi încredințează toți banii și bijuteriile și se trezește după câteva luni abandonată la Tanger, fără niciun ban și cu o datorie imensă pentru camera de hotel. Da, exact, până aici așteptările mele fuseseră corecte.

Devas

Iubirile croitoresei ne surprinde plăcut prin caracterul imprevizibil pe care îl are acțiunea. Vă plac cărțile cu substrat istoric? Iubirile croitoresei, scrisă de Maria Duenas ne călăuzește într-o poveste captivantă din anii 30.

tată, Sira se refugiază la Tetouan, în partea din Maroc aflată pe atunci sub protectorat spaniol, unde va fi nevoită să-și reia activitatea de croitoreasă pentru a putea supraviețui și plăti datoria. Reușește, după câteva peripeții, să își deschidă un atelier care va deveni faimos printre doamnele din aristocrația europeană din Maroc, în general spaniole și nemțoaice. Astfel, o cunoaște pe Rosalinda Fox, o englezoaică, iubita unui înalt responsabil al protectoratului, Juan Luis Beigbeder. Cele două se împrietenesc în ciuda diferențelor de clasă care le separă. Spania este devastată de războiul civil, iar Sira decide să se folosească de relațiile sale și ale Rosalindei pentru a-și aduce mama în Maroc. Astfel, îl cunoaște pe Marcus Logan, un jurnalist englez, dar și personalități politice ale vremii, precum Serrano Suner, cumnatul lui Franco, și alți responsabili ai Spaniei franchiste sau ai Germaniei naziste.

În ajunul celui de-al doilea Război Mondial, Rosalinda Fox îi face Sirei o propunere la limita raționalului: să se întoarcă în Spania și să devină spioană pentru englezi, sub acoperirea unui atelier de croitorie de lux. Împinsă de mama ei, Sira sfârșește prin a accepta, iar de aici povestea devine o frescă a societății spaniole din epoca lui Franco, scindată între intrigile politice ale unui aristocrații în general pro-germane și realitățile sociale și economice ale oamenilor din popor într-o Spanie încă răvășită de ororile războiului civil.

O mare parte dintre personaje, precum Rosalinda Fox, Juan Luis Beigbeder, Serrano Suner, Franco, cea mai mare parte dintre personajele de nemți și englezi care apar în roman sunt reale; au existat și au trăit cu adevărat o parte dintre evenimentele povestite. Munca de documentare a autoarei este, de altfel, explicată la finalul cărții. Povestea de dragoste dintre Sira și Marcus Logan devine secundară, chiar finalul romanului arătând acest lucru: vă voi lăsa să vedeți voi înșivă.

Cartea m-a surprins plăcut prin caracterul imprevizibil al acțiunii: în afară de câteva capitole de la început, nu m-am plictisit și nu am putut bănui continuarea. Vouă vă plac cărțile cu substrat istoric?

Rămâi cu Murmur pentru povești fascinante în continuare!

SHARE

Larissa Luică

Redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter