Recenzie: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste

Murmur vine cu o recenzie la o carte fantastică.: 50 de scrisori de dragoste. Dacă ai nevoie de inspirație ca să-ți exprimi sentimentele? Descoperă scrisorile de dragoste ale unor personalități cunoscute! Vino în călătoria Murmur, descoperă o lectură plăcută și relaxantă.
recenzie 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste

Dragele noastre, așa cum veți putea vedea pe viitor, în secțiunea Murmur, vă veți putea delecta cu niște recomandări de cărți și filme care să vă relaxeze. Începem, așadar cu o recenzie la cartea 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste – antologie alcătuită de David H. Lowenherz.

Cartea, ajunsă la a III-a ediție în 2021, a apărut la editura Nemira, și este tradusă de Ruxandra Toma. Cred că deja se poate înțelege de la bun început un lucru: nu este o carte ce poate fi povestită. Ca atare, o voi descrie aici pe scurt, însă va trebui să o descoperiți singuri.

Așa cum spune și titlul David H. Lowenherz a adunat în această antologie – pe care o dedică cu delicatețe de altfel soției și fiului său – 50 de scrisori de dragoste ale unor personalități din toate domeniile și din toate timpurile. Dacă sunt sau nu chiar cele mai frumoase este greu de spus. Sunt însă foarte sensibile, extrem de personale, unele profunde, altele de-o simplitate și de un pragmatism aproape dezarmante.

Autorul antologiei a grupat scrisorile în șase categorii: Dragoste tandră, Nebun după tine, Proză pasională, Despărțiri dureroase, Foc și gheață și Dragoste interzisă. Regăsim în carte scrisori ale unor oameni politici (Ronald Reagan, Napoleon Bonaparte, Elisabeta I a Angliei etc.), scriitori (Balzac, Oscar Wilde, Anais Nin etc.), artiști (Sarah Bernhard, Frida Kahlo, Beethoven etc.). De multe ori, și destinatarul scrisorilor este la fel de cunoscut: F. Scott Fitzgerald, Anne Boleyn, Elvis Presley, Nancy Reagan etc.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit este chiar aspectul extrem de personal al scrisorilor, unele dintre ele fără vreo valoare literară în sine, dar care par să ridice un colț de perdea și să ne dezvăluie oamenii de dincolo de numele cunoscute, sufletele de dincolo de personalitățile publice. Observăm astfel – și recunosc că am simțit uneori o mică vinovăție voyeur-istică – cât de pasionali sau indiferenți sunt cei pe care îi știm din alte circumstanțe, cum trăiesc pasiunea sau durerea, despărțirea sau fericirea, cum se adresează oamenilor pe care îi iubesc. M-a surprins uneori delicatețea și sensibilitatea scrisorilor unor oameni cărora nu le cunoșteam veleități literare și, invers, caracterul foarte prozaic al scrisorilor unora dintre scriitorii foarte cunoscuți. Dragostea ne face uneori de nerecunoscut, iar oamenii celebri nu fac excepție.

În timp ce citeam, m-am întrebat câți dintre noi mai scriem scrisori de dragoste. Ne-am obișnuit atât de mult cu comunicarea virtuală încât nici nu ne mai cunoaștem unii altora scrisul de mână. Cât de multe ar spune despre noi doar modul în care scriem! Și câți dintre noi ar mai avea azi răbdare să-și pună pe hârtie sentimentele, să scrie pagini întregi persoanei iubite? Și câți dintre noi am mai avea azi răbdarea să așteptăm zile și săptămâni un răspuns, când noi ne supărăm că nu ni s-a răspuns la un mesaj în primele 15 minute? Mă întreb dacă, strict din acest punct de vedere, comunicarea virtuală chiar e mai bună sau nu…

Mă gândisem să las aici un citat care mi-a plăcut cel mai mult dintr-o scrisoare, dar nu mă pot hotărî la unul singur, așa că vă voi lăsa pe voi să alegeți fiecare după ce descoperiți volumul și să împărtășiți cu noi în comentarii impresiile voastre și citatul preferat.

Vrei să descoperi cartea? Cei de la Nemira o au pe site! Iar dacă vrei să vezi și alte recenzii și recomandări Murmur, vezi ce mai pregătim pentru tine.

SHARE

Larissa Luică

redactor, colaborator

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter