Poliția memoriei, de Yoko Ogawa

Romanul Poliția memoriei este o adevărată operă, fiind una dintre cele mai sensibile scriituri ale autoarei, dar și cu o sondare fină a psihologiei umane, caracteristici ce dau naștere unor personaje complexe și foarte umane. Află din Murmur de ce e recomandată această carte pentru tine!
poliția memoriei

Pe Yoko Ogawa am descoperit-o acum câțiva ani, când am citit Profesorul și menajera, carte care mi-a plăcut foarte mult (și despre care promit să vă povestesc și aici cândva, după ce o recitesc). Este o scriitoare japoneză multipremiată în țara de origine și la nivel internațional, fiind recompensată cu American Book Award și fiind inclusă pe lista scurtă pentru International Booker Prize în 2020, chiar pentru Poliția memoriei. Printre caracteristicile principale ale operei sale, una dintre cele mai importante pe care le-am remarcat este o mare sensibilitate a scriiturii, dar și o sondare fină a psihologiei umane care, ambele dau naștere unor personaje complexe și foarte umane.

Poliția memoriei este un roman ce poate fi încadrat în categoria distopiilor. Pe o insulă, într-un loc nedefinit, dar care poate fi destul de ușor transpus oriunde (căci „peisajul” este asiatic doar prin elementele culturale), regimul politic a instaurat niște reguli care fac ca, la anumite intervale de timp, unele lucruri să „dispară”. Parfumul, primăvara, păsările, cărțile, trandafirii sunt interzise, dispar ca obiecte fizice (tot ceea ce este interzis trebuie predat și aruncat) apoi uitate la comandă de către toată lumea, de parcă cineva ar reseta constant memoria umană și ar scoate rând pe rând câte un element. Astfel, chiar și cuvintele care le desemnează devin inutile și irelevante. Cei care nu se conformează regulilor și nu pot uita lucrurile interzise sunt urmăriți de Poliția Memoriei, iar atunci când sunt prinși, dispar și ei fără urmă.

Personajele nu au nume, dar naratoarea este o tânără scriitoare de romane a cărei mamă a dispărut și ea într-una dintre raziile Poliției Memoriei. Alături de ea în roman mai apar R, editorul ei, unul dintre puținii oameni care nu pot uita și pe care tânăra își asumă riscul de a-l ascunde în casa ei, și un bătrân fost marinar care o ajută pe fată în mai multe situații. Lucrurile dispar rând pe rând, în ciuda eforturilor lui R de a le păstra vii în memorie, până când ajung să fie interzise părți ale corpului uman. La sfârșit, din naratoare mai rămâne doar vocea, singurul lucru imaterial, dar cu un efect exterior fizic.

La ce m-a făcut să mă gândesc cartea aceasta? În ciuda acestui subiect original și care cu siguranță va părea straniu pentru unii dintre voi, m-a făcut să mă gândesc mult la tot ce înseamnă amintiri, memorie, cuvinte. Lucrurile există doar pentru că noi le dăm o anumită însemnătate, amintirile există doar pentru că, într-un fel sau altul, conștient sau inconștient, noi le-am păstrat ca având o însemnătate specială. Cuvintele care desemnează un lucru sau altul sunt doar convenții, fără să aibă vreo legătură cu obiectul în sine. Și totuși, viața noastră în întregime se construiește din lucruri, cu cuvinte și pe amintiri. Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai avea tot acest material de construcție? M-am gândit mult la finalul cărții la cei cu tulburări de memorie, la cum viața lor se reconstruiește constant din ce le rămâne la dispoziție.

Poliția memoriei este o carte tristă, care te lasă cu multe întrebări, dar care te și face să te bucuri de ceea ce ai, de libertate, de amintiri, de prieteni, chiar și de lucrurile banale ale acestei lumi. Cum ne-ar fi viața fără primăvară sau fără păsări? Spuneți-mi în comentarii la ce nu ați vrea niciodată să renunțați.

Romanul a apărut la Humanitas Fiction, în 2021, tradusă din japoneză de Raluca Nicolae. Ți-a plăcut această recenzie? Aici vei găsi și alte recomandări Murmur.

SHARE

Larissa Luică

Redactor colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter