Meditații zilnice pentru femei care iubesc prea mult – Robin Norwood

Meditații zilnice pentru femei care iubesc prea mult este o carte scrisă de psihologul american Robin Norwood, ca răspuns pentru acele femei, care au citit cartea „Femei care au iubit prea mult”. De ce? află din recenzia scrisă de colega noastră.
Meditații zilnice pentru femei care iubesc prea mult – Robin Norwood

Robin Norwood este o psihologă americană, licențiată în terapie de cuplu și de familie, specializată în dependențe. Ea a lucrat foarte mult în domeniul adicțiilor combinate, în special alcoolism și relații. A scris câteva cărți ce au devenit rapid bestseller, voi aminti aici doar Femei care iubesc prea mult, deoarece este foarte strâns legată de cea despre care voi vorbi în cele ce urmează.

Cartea Meditații zilnice pentru femei care iubesc prea mult a apărut în 2021 la editura Litera, în colecția Psihologie practică, în traducere din limba engleză de Carmen Ștefania Neacșu.

Cartea este structurată aproape ca un calendar, fiecare zi din an având drept corespondent o pagină de carte. Sunt foarte rare zilele care să se întindă pe mai mult de o pagină. Autoarea ne spune în introducere că ideea de a scrie această lucrare i-a venit după discuții cu paciente sau cu cititoare ale cărții sale Femei care iubesc prea mult. De asemenea, tot ea ne spune că putem citi cartea fie „calendaristic”, câte o pagină pe zi, fie ca pe orice altă carte, adică mai multe pagini deodată. Fiecare zi are un text care este menit să-și facă cititoarele să-și analizeze mai bine relațiile, să le facă să-și pună întrebări sau să le încurajeze să-și conștientizeze problemele și să le găsească pas cu pas soluție. Tema cărții fiind relațiile toxice pe care autoarea le pune pe picior de egalitate cu orice alt tip de dependență (alcool, droguri etc.), am început să citesc cartea cu interes.

De să citești Meditații zilnice pentru femei care iubesc prea mult?

Prima mea recomandare legată de această carte este aceea de a o citi după ce ați citit cartea „de bază”, adică Femei care iubesc prea mult. Eu nu am citit-o și cred că din acest motiv, Meditațiile nu m-au prins chiar așa de mult cum mă așteptam eu. Înțeleg foarte bine și sunt perfect de acord cu demersul autoarei, care consideră că ieșirea dintr-o relație toxică necesită la fel de multă voință și la fel de multă muncă precum renunțarea la orice alt element adictiv. Modul în care sunt scrise Meditațiile însă nu mi s-a părut chiar cel mai fericit, am simțit mereu că îmi lipsește ceva. Le-am citit dintr-o răsuflare, în câteva ore într-o după-amiază, căci așa cum spuneam unele „zile” au doar câteva rânduri. În lipsa acelei „fundații” despre care vorbeam, nu am văzut niciun fel de legătură între zile, unele conțin îndemnuri, altele explicații, unele dintre ele au elemente destul de științifice.

Între textul unei zile și cel din ziua următoare nu am detectat vreo legătură, ceea ce presupun că este mai puțin important dacă alegi lectura „calendaristică”, însă devine foarte ciudat la o lectură normală.

Subiectul mi s-a părut deosebit de interesant, mai ales că de multe ori sintagma „dependență de dragoste” este folosită într-un sens romantico-pozitiv. Iată că există însă o dependență de dragoste extrem de nocivă, cu un potențial distructiv incredibil de mare pe plan psihic și emoțional. Este extrem de important să înțelegem că dragostea nu este niciodată toxică, dar că oamenii lângă care suntem pot fi toxici.

Voi ați citit cărțile lui Robin Norwood? Ce părere aveți despre ele? Vă invităm să citiți și celelalte recenzii Murmur.

SHARE

Larissa Luică

Redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Totul se termină cu noi – recenzie film – Femzone.ro

Totul se termină cu noi – recenzie film

Totul se termină cu noi, o dramă bazată pe romanul autoarei Colleen Hoover ne transpune în două lumi: prezentul și trecutul lui Lily Bloom, care retrăiește abuzurile trăite ca fiica unui tată agresiv și ca soție a unui bărbat abuziv. O poveste captivantă, care ne poartă prin viața lui Lily, care odată ce dă naștere unei fetițe, hotărăște să pună capăt tiparului familiei din care provine.

CITEȘTE MAI MULT
Crăciun la New York

Crăciun la New York – povești și rețete

Vino cu noi în minunata lume a Crăciunului, în New York, unde totul pare mult mai spectaculos, mai mare și mai frumos, căci albumul de față prezintă mai mult decât imagini, aduce povești și rețete gustoase pentru toată familia cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE MAI MULT
femei creative adrienn puskas

Interviu cu Adrienn Puskas – Femei creative, care mișcă lumea spre mai bine

Adrienn Puskas este o tânără mămică a două fete, inginer de profesie și totuși găsește acele momente din zi, în care toată atenția ei se focusează pe o activitate creativă: realizează diverse cadouri creative, unice și deosebite și face împletituri, activități care o ajută să devină implicit mai bună în cariera ei, dar și în viața de familie, oferindu-i echilibrul de care are nevoie.

CITEȘTE MAI MULT
Rețeaua Alice – Kate Quinn

Recenzie: Rețeaua Alice – Kate Quinn

În cartea Rețeaua Alice – Kate Quinn autoarea a ales să pună în evidență curajul și implicarea unor femei în cele două războaie mondiale, elemente mult prea des uitate când vorbim despre „fapte de vitejie”. Solidaritatea feminină și modul în care se susțineau, se ajutau, se suportau uneori unele pe altele sunt emoționante în contextul atrocităților celor două războaie.

CITEȘTE MAI MULT
Persepolis

Recenzie carte: Persepolis – Marjane Satrapi

Un roman grafic impresionant, realizat de o scriitoare iraniană Marjane Satrapi. Cele 4 volume din Persepolis sunt de fapt o autobiografie, povestind peripețiile personajului și, desigur, ale autoarei între vârsta de 8 ani și cea de 25 de ani, purtându-ne prin anii 70 și 80. În mare parte, acțiunea se derulează în Iran, dar și în Austria, la Viena, unde Marjane a urmat liceul francez.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter