De ce trebuie să purtăm ochelari de soare?

Știați că pe timpul verii, dar nu numai, razele solare puternice ne pot afecta ochii dacă nu purtăm ochelarii de soare cu protecție UVA, UVB și cu lentile polarizate corespunzătoare? Am discutat cu dr. Șter Sever, medic primar oftalmolog, și venim cu informații importante pentru voi!
trebuie să purtăm ochelari de soare

Când trebuie să purtăm ochelari de soare și cine nu poate să treacă cu vederea asupra acestui aspect atunci când vine vorba despre sănătatea ochilor? Stăm de vorbă cu medicul primar oftalmolog, dr. Șter Sever, care ne lămurește despre cum stă treaba cu ochelarii de soare și dioptriile.

Există pacienți cu o sensibilitate la lumină, dar există și persoane care nu au o sensibilitate atât de mare. Aceasta este o particularitate mai des întâlnită la pacienții cu ochii albaștri, verzi sau mai deschiși la culoare, datorită faptului că au mai puțin pigment la nivelul irisului. Sunt persoane care manifestă o sensibilitate mai mare la lumină și atunci, bine-nțeles și dependența de ochelarii de soare este mai mare.

Ochelari de soare este un termen generic, care ar mai putea fi denumiți și ochelari de lumină mai puternică, care este deranjată în aceeași măsură și iarna, când datorită zăpezii lumina se reflectă și este mai puternică decât în restul timpului. Persoanele care au ochii închiși la culoare și tenul mai închis, deci au mai mult pigment la nivelul irisului, de regulă manifestă o sensibilitate mai scăzută la lumina mai puternică a soarelui. Indiferent de gradul de sensibilitate, o pereche de ochelari de soare este bine-venită oricui, deoarece expunerea excesivă la lumina solară, la radiațiile ultraviolete și la lumina puternică poate să ne creeze probleme.”, spune Dr. Șter Sever.

Ce se întâmplă dacă nu ne protejăm ochii cu ochelari de soare?

Medicul spune că, există patologii cauzate de excesul de expunere la lumină solară, alterări ale țesuturilor oculare și chiar putem să facem arsură la nivel retinian dacă suntem expuși în exces la aceste lumini, la fel cum putem face arsuri la nivelul pielii atunci când suntem expuși prea mult la soare fără protecție.

Se recomandă purtarea ochelarilor de soare tuturor persoanelor, cu sau fără patologii oculare, adică indiferent dacă avem sau nu probleme oftalmologice. Există, însă, probleme la nivelul ochilor, care se manifestă prin fotofobie, adică sensibilitate exagerată la lumină, caz în care, bine-nțeles ochelarii de soare pot ajuta la creșterea confortului ochilor.”, mai spune medicul oftalmolog.

Ochelarii de soare se adresează tuturor vârstelor, de la copii până la vârstele înaintate, atât femeilor, cât și bărbaților, indiferent de activitatea noastră.

De unde să ne procurăm ochelarii de soare și la ce să fim atenți?

Piața ochelarilor de soare este foarte variată. Avem multe tipuri de lentile: cu grad variat de filtrare a luminii, lentile mai închise sau mai deschise la culoare, diferite nuanțe etc. Ținând cont de aspectul estetic al ochelarilor, nu putem spune că există ochelari buni sau mai puțin buni, în schimb la fel ca în cazul oricărui alt tip de ochelari, trebuie să-i purtăm fără să simțim că îi avem, deci fără să ne deranjeze.

Trebuie să avem grijă ca ochelarii aleși să nu ne strângă, să nu ne creeze un disconfort, iar lentila să fie de așa natură, încât să filtreze lumina suficient pentru a ne oferi confortul dorit, precum să ne ofere și o vizibilitate cât mai bună, chiar dacă acest lucru presupune alegerea unor ochelari de soare cu dioptriile necesare.

Trebuie să avem grijă ca ochelarii pe care-i alegem să aibă o calitate certificată, întrucât există multe produse care pretind că au niște proprietăți, dar ele nu ne oferă protecția necesară. E important să alegem ochelarii de soare din centrele autorizate și să ne asigurăm că ele chiar înglobează trăsăturile și criteriile pentru care am ales acei ochelari. Lăsând la o parte culoarea lentilelor pentru care optăm, trebuie să ne asigurăm că lentilele ochelarilor noștri sunt polarizate, deoarece ne protejează cel mai mult de radiațiile ultra-violete, protejează țesutul ocular și ne dă confortul maxim.”, ne mai sfătuiește medicul Șter Sever.

Există mulți producători de ochelari și multe brand-uri care comercializează astfel de produse certificate, cu tratamentul polarizant aplicat pe lentile.

Porți ochelari cu dioptrii și ai nevoie de sfatul medicului privind achiziționarea unor ochelari de soare cu dioptrii potrivite?

Fă-ți programare la dr. Șter Sever în Satu Mare sau Carei la Centrul de Investigații Oftalmologice Imagisterpentru un consult de specialitate în Satu Mare, Carei, Valea lui Mihai sau Șimleu Silvaniei.

Citește articolul despre Cum afectează diabetul vederea.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter