Articolul de astăzi e despre modul în care cafeaua și implicit cofeina ne poate influența corpul și întreg organismul. Ca multora dintre noi și pentru mine personal, turnarea unei cești de cafea fierbinte este o parte apreciată a ritualului de dimineață. Nu numai că are un gust delicios, dar îmi oferă și un plus de energie pentru ziua care tocmai dă să-nceapă. Așadar, poate că nu este o surpriză faptul că, cofeina se numără printre cele mai frecvent utilizate „droguri” din lume. Ea acționează ca un stimulent natural, ceea ce înseamnă că mărește activitatea din creier și din sistemul nervos. De asemenea, accelerează și alte funcții corporale. Îți propun să vedem cum anume impactează cafeina organismul.
Cum afectează cofeina creierul?
Pentru început, cofeina te face mai alert și îți dă energie. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care cafeaua este o cea mai popular băutură matinală. Cofeina crește vigilența, previne somnolența și îmbunătățește performanța cognitivă. Acest lucru înseamnă că, dacă consumi o cantitate moderată de cofeină, poți experimenta o concentrare și o atenție sporită.
Dar efectele cofeinei nu sunt toate pozitive. Chiar și cantități mici poate crește anxietatea și simptomele de panică la persoanele cu tulburări de anxietate. Există chiar și o afecțiune cunoscută sub numele de tulburare de anxietate indusă de cofeină.
Cum afectează cofeina sistemul nervos central?
Cercetările din 2021 arată că cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central. Cofeina blochează efectele adenozinei, un neurotransmițător care relaxează creierul și te face să te simți obosit. De asemenea, crește nivelul de adrenalină din sânge, numit și hormonul luptei, al fugii sau al înghețului. În plus, crește activitatea cerebrală a neurotransmițătorilor dopamină și norepinefrină.
Toate aceste modificări hormonale ale neurotransmițătorilor stimulează creierul și promovează o stare de excitare, vigilență și concentrare. Cofeina poate provoca senzații de anxietate, creșteri ale ritmului cardiac sau palpitații. De asemenea, crește producția de cortizol, adrenalină și norepinefrină, care sunt considerați hormoni ai stresului și care pot face ca inima să bată mai repede și dau un impuls de energie. De asemenea, acest lucru ne face să fim mai nervoase și poate interfera cu somnul nostru. La adulți, efectul cofeinei poate dura până la 8 ore, uneori chiar mai mult. Acest lucru merită luat în considerare atunci când îți planifici somnul.
Cofeina poate îmbunătăți starea de spirit, poate scădea probabilitatea de depresie, poate stimula funcția creierului și poate proteja împotriva bolii Alzheimer și a bolii Parkinson, asta ca să închid acest punct cu o notă pozitivă.
Cum afectează cofeina sistemul digestiv?
Potrivit unui studiu efectuat în anul 2021, consumul de cafea poate oferi efecte antioxidante și antiinflamatorii benefice la nivelul intestinului. De asemenea, ar putea avea proprietăți antiproliferative, ceea ce înseamnă că ar putea împiedica creșterea celulelor dăunătoare, cum ar fi cancerul. În plus, poate oferi efecte pro-motilitate, ceea ce înseamnă că poate susține o digestie sănătoasă.
În general, cofeina acționează ca un laxativ și crește peristaltismul, contracțiile musculare care deplasează alimentele prin sistemul digestiv. Dar s-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple mereu deoarece cofeina ar putea provoca, de asemenea, constipație prin stimularea producției de hormoni de stres.
Cofeina poate crește, de asemenea, aciditatea din stomac și cantitatea de secreții gastrice. Acest lucru poate duce, la rândul său, la deranjamente stomacale, ulcere și gastrită, adică inflamația mucoasei stomacale. De fapt, cofeina poate agrava simptomele următoarelor afecțiuni: sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colită ulcerativă. De asemenea, unele persoane se confruntă cu arsuri la stomac, greață, vărsături și diaree atunci când consumă cantități excesive de cafea.
Cum afectează cofeina sistemul circulator și respirator?
La unele persoane, cofeina poate provoca tensiune arterială ridicată și palpitații cardiace. Palpitațiile cardiace, sau fluturașii, reprezintă senzația că inima bate repede sau neregulat. Palpitațiile inimii apar deoarece cofeina contractă vasele și stimulează sistemul nervos central. Deși inima ta are un ritm spontan, impulsurile nervoase pot modifica acest ritm.
Chiar dacă nu ai vreo afecțiune a ritmului cardiac, este posibil să fii mai sensibilă la cofeină decât alții. În plus, orice sensibilitate la cofeină poate crește pe măsură ce îmbătrânești, deoarece efectul cofeinei durează mai mult în organism pe măsură ce îmbătrânești.
Cum afectează cofeina sistemul scheletic și muscular?
Cofeina se găsește adesea în suplimentele pre-antrenament. Mulți sportivi consumă aceste băuturi înainte de a face exerciții fizice pentru a profita de efectele energizante ale cofeinei. Cofeina crește atât performanța exercițiilor aerobice, cât și anaerobe. Acest lucru determină creșterea și îmbunătățirea performanțelor sportive secundare creșterii rezistenței și întârzierii apariției atât a oboselii musculare, cât și a oboselii centrale.
Un studiu recent a constatat că, consumul de cofeină are un efect semnificativ asupra activității mecanice: atât timpul de contracție a mușchilor scheletici, cât și deplasarea maximă, ceea ce înseamnă că ar putea îmbunătăți performanța exercițiilor fizice.
Dar cofeina ar putea să nu fie grozavă pentru oasele sau mușchii tăi. Cofeina în exces poate interfera cu absorbția și metabolismul calciului, ceea ce poate provoca osteopenie și osteoporoză, subțierea și slăbirea oaselor. Cofeina în exces poate provoca, de asemenea, contracții musculare. Atunci când se oprește cofeina, sevrajul de cofeină poate provoca dureri musculare.
Concluzii
Cofeina are un impact asupra sănătății tale fizice și mentale. Deși nu este nimic în neregulă cu consumul moderat de cofeină, unele persoane exagerează și se confruntă cu efecte secundare negative, cum ar fi palpitații ale inimii, simptome de anxietate sau probleme cu stomacul. Așadar, te poți si tu, asemeni mie, bucura de ceașca de cafea de dimineață, după-amiază sau seara, dar încearcă să fii atentă la consumul general de cofeină și la modul în care te afectează.