Cum îți afectează cofeina organismul?

În timp ce cofeina, pe termen scurt, poate face minuni pentru productivitate și performanță, este indicat să o folosim cu prudență. O stare constantă de agitație poate avea efecte dăunătoare pentru sănătatea mentală și fizică. În continuare îți propun să vezi cum și ce afectează cofeina.
cafea cofeina

Articolul de astăzi e despre modul în care cafeaua și implicit cofeina ne poate influența corpul și întreg organismul. Ca multora dintre noi și pentru mine personal, turnarea unei cești de cafea fierbinte este o parte apreciată a ritualului de dimineață. Nu numai că are un gust delicios, dar îmi oferă și un plus de energie pentru ziua care tocmai dă să-nceapă. Așadar, poate că nu este o surpriză faptul că, cofeina se numără printre cele mai frecvent utilizate „droguri” din lume. Ea acționează ca un stimulent natural, ceea ce înseamnă că mărește activitatea din creier și din sistemul nervos. De asemenea, accelerează și alte funcții corporale. Îți propun să vedem cum anume impactează cafeina organismul.

Cum afectează cofeina creierul?

Pentru început, cofeina te face mai alert și îți dă energie. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care cafeaua este o cea mai popular băutură matinală. Cofeina crește vigilența, previne somnolența și îmbunătățește performanța cognitivă. Acest lucru înseamnă că, dacă consumi o cantitate moderată de cofeină, poți experimenta o concentrare și o atenție sporită.

Dar efectele cofeinei nu sunt toate pozitive. Chiar și cantități mici poate crește anxietatea și simptomele de panică la persoanele cu tulburări de anxietate. Există chiar și o afecțiune cunoscută sub numele de tulburare de anxietate indusă de cofeină.

Cum afectează cofeina sistemul nervos central?

Cercetările din 2021 arată că cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central. Cofeina blochează efectele adenozinei, un neurotransmițător care relaxează creierul și te face să te simți obosit. De asemenea, crește nivelul de adrenalină din sânge, numit și hormonul luptei, al fugii sau al înghețului. În plus, crește activitatea cerebrală a neurotransmițătorilor dopamină și norepinefrină.

Toate aceste modificări hormonale ale neurotransmițătorilor stimulează creierul și promovează o stare de excitare, vigilență și concentrare. Cofeina poate provoca senzații de anxietate, creșteri ale ritmului cardiac sau palpitații. De asemenea, crește producția de cortizol, adrenalină și norepinefrină, care sunt considerați hormoni ai stresului și care pot face ca inima să bată mai repede și dau un impuls de energie. De asemenea, acest lucru ne face să fim mai nervoase și poate interfera cu somnul nostru. La adulți, efectul cofeinei poate dura până la 8 ore, uneori chiar mai mult. Acest lucru merită luat în considerare atunci când îți planifici somnul.

Cofeina poate îmbunătăți starea de spirit, poate scădea probabilitatea de depresie, poate stimula funcția creierului și poate proteja împotriva bolii Alzheimer și a bolii Parkinson, asta ca să închid acest punct cu o notă pozitivă.

Cum afectează cofeina sistemul digestiv?

Potrivit unui studiu efectuat în anul 2021, consumul de cafea poate oferi efecte antioxidante și antiinflamatorii benefice la nivelul intestinului. De asemenea, ar putea avea proprietăți antiproliferative, ceea ce înseamnă că ar putea împiedica creșterea celulelor dăunătoare, cum ar fi cancerul. În plus, poate oferi efecte pro-motilitate, ceea ce înseamnă că poate susține o digestie sănătoasă.

În general, cofeina acționează ca un laxativ și crește peristaltismul, contracțiile musculare care deplasează alimentele prin sistemul digestiv. Dar s-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple mereu deoarece cofeina ar putea provoca, de asemenea, constipație prin stimularea producției de hormoni de stres.

Cofeina poate crește, de asemenea, aciditatea din stomac și cantitatea de secreții gastrice. Acest lucru poate duce, la rândul său, la deranjamente stomacale, ulcere și gastrită, adică inflamația mucoasei stomacale. De fapt, cofeina poate agrava simptomele următoarelor afecțiuni: sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colită ulcerativă. De asemenea, unele persoane se confruntă cu arsuri la stomac, greață, vărsături și diaree atunci când consumă cantități excesive de cafea.

Cum afectează cofeina sistemul circulator și respirator?

La unele persoane, cofeina poate provoca tensiune arterială ridicată și palpitații cardiace. Palpitațiile cardiace, sau fluturașii, reprezintă senzația că inima bate repede sau neregulat. Palpitațiile inimii apar deoarece cofeina contractă vasele și stimulează sistemul nervos central. Deși inima ta are un ritm spontan, impulsurile nervoase pot modifica acest ritm.

Chiar dacă nu ai vreo afecțiune a ritmului cardiac, este posibil să fii mai sensibilă la cofeină decât alții. În plus, orice sensibilitate la cofeină poate crește pe măsură ce îmbătrânești, deoarece efectul cofeinei durează mai mult în organism pe măsură ce îmbătrânești.

Cum afectează cofeina sistemul scheletic și muscular?

Cofeina se găsește adesea în suplimentele pre-antrenament. Mulți sportivi consumă aceste băuturi înainte de a face exerciții fizice pentru a profita de efectele energizante ale cofeinei. Cofeina crește atât performanța exercițiilor aerobice, cât și anaerobe. Acest lucru determină creșterea și îmbunătățirea performanțelor sportive secundare creșterii rezistenței și întârzierii apariției atât a oboselii musculare, cât și a oboselii centrale.

Un studiu recent a constatat că, consumul de cofeină are un efect semnificativ asupra activității mecanice: atât timpul de contracție a mușchilor scheletici, cât și deplasarea maximă, ceea ce înseamnă că ar putea îmbunătăți performanța exercițiilor fizice.

Dar cofeina ar putea să nu fie grozavă pentru oasele sau mușchii tăi. Cofeina în exces poate interfera cu absorbția și metabolismul calciului, ceea ce poate provoca osteopenie și osteoporoză, subțierea și slăbirea oaselor. Cofeina în exces poate provoca, de asemenea, contracții musculare. Atunci când se oprește cofeina, sevrajul de cofeină poate provoca dureri musculare.

Concluzii

Cofeina are un impact asupra sănătății tale fizice și mentale. Deși nu este nimic în neregulă cu consumul moderat de cofeină, unele persoane exagerează și se confruntă cu efecte secundare negative, cum ar fi palpitații ale inimii, simptome de anxietate sau probleme cu stomacul. Așadar, te poți si tu, asemeni mie, bucura de ceașca de cafea de dimineață, după-amiază sau seara, dar încearcă să fii atentă la consumul general de cofeină și la modul în care te afectează.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter