În articolul de marți am discutat despre depresie, iar în cel de azi, aș vrea să vin cu un fel de „extensie” la acest subiect și să vorbesc despre sentimentul de lene sau mai simplu spus, lenea. Deși cele două subiecte – depresia și lenea – se suprapun, totuși ele nu sunt echivalente. Și am să încep cu o întrebare: Te poate face depresia leneș?
Răspunsul simplu este: Da, însă explicația este următoarea: depresia vine cu o lipsă de motivație și cu un dezinteres general față de viață. Din combinația celor două poate rezulta un sentiment de lene. Sau, cel puțin, persoana poate să fie percepută a fi leneșă. Dar, trebuie să reținem, că există totuși o diferență majoră. Persoanele cu depresie nu aleg să se simtă așa. De cele mai multe ori, ele își doresc să fie energice și productive, dar din păcate, le este imposibil să facă acest lucru.
De asemenea, episoadele depresive durează cel puțin două săptămâni. Însă, de cele mai multe ori, durează mai multe săptămâni sau luni. Lenea este o stare sporadică și mai temperamentală. Acționăm leneș, doar atunci când nu vrem să facem anumite sarcini.
Iată câteva sfaturi de a câștiga lupta cu lenea
Aș vrea să pornim de la faptul că lenea nu este întotdeauna un lucru rău. Adevărul este că, oricât ne-am dori, nu putem fi productivi 24/7, pentru că această strategie are doar o singură finalitate: epuizarea. Toată lumea are nevoie de o pauză uneori. Așa că, este absolut normal să simți uneori că preferi să te odihnești. Însă, dacă sentimentul de lene apare frecvent, este cazul pentru o reflecție internă. În acest sens, îți poți adresa următoarele întrebări:
- Mă simt mai obosită decât de obicei?
- Am un sentiment de copleșeală când mă gândesc la sarcinile pe care le am?
- Am un sentiment de cinism în legătură cu sarcinile mele?
- Am prea multe pe cap?
- Sunt excesiv de îngrijorată că aș putea face o greșeală?
Trebuie să spun că există nenumărați factori care pot cauza lenea. De exemplu, dacă urmezi o dietă săracă, te poți simți mai obosită decât de obicei. Consumul de tutun, droguri sau alcool pot, de asemenea, diminua energia. În cele din urmă, lenea poate proveni și din amânare. Atunci când te simți neliniștită cu privire la o sarcină, poți reacționa printr-o evitare totală. Una peste alta, recomandarea este să îți aloci timp pentru a reflecta la factorii declanșatori. Iar dacă descoperi că sentimentul de lene îți împiedică productivitatea, poți să iei în considerare următoarele sfaturi pentru a-l gestiona.
- Concentrează-te pe stabilirea unor obiective ușor de gestionat și atins
De cele mai multe ori experimentăm eșecul deoarece ne stabilim obiective nerealiste. Crede-mă este foarte dificil să îți păstrezi disciplina atunci când ea pare dificil de realizat. Dacă ai un obiectiv mare, sugestia este de a încerca să îl împarți în obiective mai mici. În mod ideal, această strategie ar trebui să facă ca sarcinile mai mari să pară mai ușor de gestionat și mai simple. Odată ce ai făcut acest lucru, tot ce îți mai rămâne este să te concentrezi pe atingerea unui mic obiectiv zilnic. Poți adopta această metodă pentru orice sarcină: de la curățenia în casă la scrierea unei cărți sau atingerea obiectivelor de fitness.
Dacă ai încercat această metodă și totuși ai dificultăți, este timpul să îți re-evaluezi obiectivele.
- Eliberează-te de perfecționism
Perfecționismul poate fi un hoț tăcut. Îți fură stima de sine și încrederea în sine și îți poate lua, de asemenea, simțul productivității și etica muncii. Deși poate părea paradoxal, lenea poate fi un simptom al perfecționismului. Asta pentru că perfecționismul poate fi atât de intens încât te va convinge că nu are rost nici măcar să încerci ceva. Dacă te lupți cu acest tipar, este crucial să lucrezi la el. Și, știu, este dificil să te eliberezi de nevoia ca lucrurile să fie făcute perfect. Dar, reaminteste-ți că de multe ori pentru progres este mai util să faci lucrurile „suficient de bine”, decât să nu fie făcute deloc.
- Cere ajutor atunci când ai nevoie
Din nefericire, avem tendința de a pune presiune inutilă pe noi însene pentru că ne simțim obligate să facem totul. Această mentalitate provoacă un sentiment de copleșire. Așa că, se poate că te comporți leneș, pentru că te răzvrătești împotriva propriului tău sine. Și astfel te regăsești într-un cerc vicios. Dacă te regăsești în această situație, este momentul să ceri ajutor. Poți cere ajutor pentru a finaliza sarcina sau pur și simplu pentru suport emoțional.
- Elimină distragerile
Problema cea mai mare cu care mă confrunt eu (și poate nu sunt singura) este faptul că trăim într-o societate care ne inundă cu distrageri constante. Mă refer aici la notificările de pe Facebook, e-mailuri, Netflix… oriunde mă uit văd doar tentații. Un lucru pe care l-am învățat și îi îndemn pe cei din jurul meu este să se antreneze pentru a-și diminua vulnerabilitatea la distragere. Pune-ți întrebări precum: ce îmi fură timpu?: petrec mult timp fără țintă pe rețelele sociale? familia necesită atenția mea? Scriu mesaje prietenilor? O dată identificați factorii distractori, poți lua măsuri de a-i elimina sau de a-i reduce atunci când lucrezi.
- Recompensează-te pentru micile succese
Deseori uităm să ne bucurăm de micile succese pe care le-am obținut. Atunci când ai obiective mai mici care te ajută la realizarea unui obiectiv mai mare, nu uita să te recompensezi. Dacă tot am menționat de rețelele de socializare, poți, de exemplu după o oră în care nu te-ai uitat la telefon și ai muncit, să îți acorzi o pauză de 5-10 minute pe social media. Recompensele nu trebuie să fie costisitoare sau complicate pentru a fi eficiente. Ele trebuie doar să fie suficient de motivante pentru a te menține inspirat. Alte modalități includ: o plimbare scurtă, o gustare delicioasă sau o după-masă liberă. Iar nu uita, după răsplată… menține-ți impulsul și treci la următoarea sarcină.
Dacă-ți plac articolele Dianei, rămâi la rubrica de dezvoltare personală sau vezi ce mai scrie pe blogul iocucioc, bă chiar are un articol mișto despre procrastinare și lene