Aromaterapia reprezintă în continuare un subiect de mare interes pentru tot mai multe femei, așadar venim azi în întâmpinarea voastră cu 3 uleiuri esențiale și 6 rețete de uleiuri pentru o vară perfectă și lipsită de griji.
Acest articol este realizat în colaborare cu aromaterapeutul Kiss Kinga-Roberta, care ne prezintă top 3 uleiuri esențiale pe care le putem folosi toată vara pentru diverse afecțiuni și în diferite situații, precum și câteva rețete, 6 la număr, prin care ne putem ușura zilele toride de vară.
„Probabil cel mai așteptat anotimp din an, vara, aduce cu sine multă voie bună, relaxare, vacanță, călătorii, copilării. Dar, totodată, vine și cu câteva provocări specifice: înțepături de insecte, zgârieturi, lovituri și vânătăi, alergii, arsuri solare, insolație, rău de mașină atunci când mergem la drum lung, diaree sau constipație, indigestie după mesele copioase din țări exotice unde ne petrecem concediile, în cazul răcelilor de vară, sau când avem picioarele umflate, circulație îngreunată, etc. Soluția e simplă și esențială: uleiuri esențiale.”, ne spune aromaterapeutul.
Top 3 uleiuri esențiale excelente de folosit vara
Uleiul esențial de Lavandă: ideal pentru răni minore, zgârieturi, înțepături și în general pentru îngrijirea și regenerarea pielii. De asemenea, uleiul esențial de lavandă se poate folosi și în caz de arsuri sau alergii solare, dacă este aplicat direct pe piele, diluat cu puțin ulei vegetal de cocos sau într-o bază de cremă naturală.
Uleiul esențial de Tea Tree: și acest ulei face parte din trusa de vacanță, alături de uleiul esențial de lavandă. Este un excelent antiseptic în caz de răni sau înțepături. Se poate utiliza și ca repelent de insecte atunci când ieșim la iarbă verde. Totodată, ne poate ajuta să menținem părul și tenul curate. Nu în ultimul rând, ne va fi util și în caz de răceli, ca suport pentru sistemul respirator și imunitar, chiar și atunci când vremea de afară e caniculară.
Uleiul esențial de mentă piperată (peppermint): este un minunat aliat cu efect de răcorire. Calmează și răcorește pielea în caz de înțepături cu mâncărime; susține termoreglarea în caz de insolație; poate fi adăugat la apa de băut sau la limonadă, ca aromatizant și revigorant. Poate fi adăugat și la șamponul preferat pentru un scalp fără mătreață și un păr strălucitor. De asemenea, este de mare ajutor în caz de indigestie, probleme stomacale, rău de mașină, greață. În caz de răceală sau durere de gât, putem face gargarizare cu apă și ulei de mentă, la 2 ore, pentru a alina disconfortul și pentru a susține corpul în procese inflamatorii.
6 idei de rețete sub formă de amestecuri de uleiuri
#1. Spray repelent: ține insectele la distanță
Într-o sticlă de 125 ml cu pulverizator adăugăm:
5 ml ulei de cocos
20 pic geranium
20 pic eucalipt citronat (sau globulus)
10 pic mentă
10 pic tămâie
20 pic tea tree
20 pic lavandă
Completăm cu apă și agităm înainte de fiecare utilizare. Pulverizăm pe piele, păr, haine, încălțări, la fiecare 2 ore, cât timp ne aflăm la iarbă verde.
#2. Loțiune after sun sau pentru arsuri solare:
Într-un recipient spray de 50 ml adăugăm:
5 ml ulei de cocos
1 ml (aprox. 35 pic) lavandă
20 pic tea tree
10 pic peppermint
Completat cu apă, agităm înainte de fiecare utilizare. Pulverizăm pe pielea afectată, se poate folosi de 3-4 ori pe zi
#3. Rău de mașină:
Inhalează mentă din sticluță sau aplică 1 picătură diluată pe abdomenul inferior și pe zona cervicală.
#4. Păr strălucitor, fără mătreață și impurități:
Adaugă 1 picătură de ulei peppermint la fiecare șamponare.
Poți pregăti un spray apos cu rozmarin, lavandă, busuioc, tea tree, cedru cu care să pulverizezi părul și scalpul după fiecare spălare, pentru un păr bogat și regenerat. Nu se clătește.
#5. Înțepătură de insecte:
În principiu, orice ulei esențial este capabil să calmeze o inflamație sau roșeață a pielii. Cele mai eficiente sunt tea tree, eucalipt, lavanda, copaiba, busuioc, aplicate direct pe mușcătură/înțepătură. Continuă aplicările timp de câteva zile, până scade inflamația.
#6. Suplă și ușoară toată vara:
Poți utiliza uleiuri esențiale de citrice în apa de băut, pentru un plus de vitalitate, detoxifiere, susținere a circulației și curățare a limfei. Totodată, acestea vor susține și digestia optimă și conferă hepato-protecție.
Atenție! Uleiurile esențiale de citrice nu se aplică pe pielea care urmează să fie expusă la soare sau raze UV, întrucât au potențial fototoxic, adică pot provoca colorarea temporară a pielii.
Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să descoperi mai multe despre lumea aromaterapiei și uleiurilor esențiale pure, o poți contacta pe Kiss Kinga-Roberta pentru un wellness consult sau poți citi și alte articole pentru sănătatea femeilor realizate în colaborare cu ea.