Astăzi avem 3 rețete de cină de la nutriționist, căci Evelin Papp – nutriționist și dietetician – colaborator Femzone.ro, împărtășește idei pentru acelea dintre voi, care doresc să gătească mai sănătos, nutritiv și slab caloric.
#1. Rețetă: Cartofi dulci cu chilli și fasole
Ingrediente: 4 cartofi dulci, 1 lingură ulei de măsline, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 2 linguri pastă de roșii, 1 ardei gras, 100 ml bere, 400 g roșii tăiate cubulețe, 400 g conservă de fasole roșie, 200 g conservă de porumb, 100 g brânză cheddar, condimente: ardei roșu afumat, chimen roman, oregano, chili, dafin, sare, piper.
Acoperiți cu puțină smântână, pătrunjel sau coriandru, puțin lime și piper.
Cum preparăm?
Înțepăm cartofii dulci cu o furculiță și îi gătim la cuptorul cu microunde timp de 20 de minute. Încingem uleiul într-o tigaie, apoi călim ceapa și usturoiul până devin translucide. Adăugăm piureul de roșii, ardeiul roșu și condimentele, apoi prăjim timp de 1-2 minute. Turnăm berea peste ea, putem adăuga și roșii tăiate, se fierbe compoziția timp de 6-8 minute. Amestecăm fasolea și porumbul și gătim timp de câteva minute. Tăiem adânc cartofii dulci copți și umplem golul cu amestecul de fasole. Adăugăm brânză rasă și dăm la cuptor la 200 de grade pentru 8-10 minute pentru ca brânza să se rumenească puțin.
Decorăm după plac.
#2. Rețetă: Salty oatmeal
Ingrediente: 1/4 vânătă, 1 ceapă roșie medie, 1/2 dovleac mic, 40 g fulgi de ovăz, condimente după gust, aproximativ 100g telemea, 1/2 lingură ulei de măsline.
Cum preparăm?
Gătim fulgii de ovăz cu puțină apă (cât să se acopere ovăzul), iar în acest timp prăjim ceapa într-o tigaie. Spălăm legumele, le curățăm, tăiem cubulețe foarte mici și apoi le adăugăm lângă ceapă. Când au devenit moi, adăugăm terciul și mai gătim câteva minute. La final amestecăm toată compoziția cu telemea.
#3. Rețetă: Shakshouka
Ingrediente pentru 2 porții: 3 ouã, 2 roșii medii tăiate cubulețe, 1/2 ardei galben, 1/2 ardei roșu, 1/2 linguriță praf usturoi, 1/4 linguriță praf chilli, 1/2 conservă roșii (sau echivalentul în sos de roșii), brânză feta (opțional) și 1 lipie integrală (opțional)
Cum preparăm?
Călim ardeii într-o lingură de ulei de cocos sau unt, la foc mediu, timp de 7-8 minute. Adăugăm apoi roșiile sau sosul de roșii, condimentele și se mai lasă la foc 6-8 min, timp în care se amestecă constant. Ulterior se creează spații cu ajutorul unei linguri și se sparg cu grijă ouăle în golurile create. Se acoperă cu un capac și se mai lasă încă 5-6 minute. La final, se poate adăuga opțional o bucată de brânză feta și puțin pătrunjel. Se poate servi varianta simplă sau cu o lipie sau o felie de pâine prajită.
Poftă bună!
Ți-a plăcut acest articol? Citește interviurile noastre cu Evelin Papp, pe care o poți găsi pe pagina ei de pe rețelele de socializare. De asemenea, Evelin vorbește într-un articol despre Farfuria sănătoasă – cum trebuie ea să arate?